NEZANIMLJIVA ZEMLJA

Srbi se žale da ih Amerikanci ne špijuniraju

  • Autor: tportal.hr/B92
  • Zadnja izmjena 10.06.2013 14:31
  • Objavljeno 10.06.2013 u 14:31
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Gadgeterija

Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) presrela je samo tijekom ožujka oko 97 bilijuna digitalnih podataka, a mediji u Srbiji s dozom nezadovoljstva konstatiraju da je od toga samo minimalan broj prikupljen kod naših istočnih susjeda

Srbija je jedina zemlja na planetu, primjećuje B92, na karti američke sigurnosne agencije koja je obilježena crnom bojom, što znači da je najmanje špijunirana i s minimalnim brojem presretanih i snimljenih informacija. Britanski Guardian došao je u posjed karte o nadzoru NSA u zemljama svijeta u kojima prikuplja informacije o svim vrstama komunikacija koje se dostavljaju ostalim obavještajnim agencijama, od elektronske pošte do telefonskih poziva, što uključuje i razmjenu poruka na društvenim mrežama Facebook, Twitter i drugima. Obavještajne agencije tako dobivaju telefonske brojeve, dužinu trajanja poziva, jedinstveni serijski broj mobilnog telefona i potencijalnu lokaciju sudionika u razgovoru. Na taj način sigurnosne službe povezuju potencijalno opasne osobe i nadziru s kim, koliko i odakle razgovaraju ili se dopisuju.

Američka agencija je Srbiju, jedinu na karti svijeta, označila crnom bojom. Istovremeno, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska označene su zelenom, što znači veći stupanj špijunaže od NSA, dok je Kosovo izdvojeno iz Srbije i obilježeno narančastom bojom, što je u rangu s Indijom, Kinom i Egiptom, iz kojih je NSA presrela uvjerljivo najviše podataka.
Prema riječima Dragana Jovanovića, zamjenika šefa Odjela za visokotehnološki kriminal SBPOK-a, označavanje Srbije kao 'nezanimljive zemlje' može značiti samo dvije stvari. 'Prvo i osnovno je da Amerikanci o Srbiji znaju dovoljno toga, pa im nije nužno naknadno praćenje i špijuniranje. S druge strane, ovo presretanje informacija tiče se pitanja nacionalne sigurnosti SAD-a, pa je moguće da su Amerikanci snimali Srbiju, vidjeli da od nas nema potencijalne opasnosti i obustavili daljnji nadzor', ističe Jovanović.

Kriminolog Igor Pešić kaže da je Srbija poznata kao zemlja-suradnik američkih službi i da nema potrebe za elektronskim nadzorom.

'Poznati su slučajevi izuzetno bitnih državnih dužnosnika poput Jovice Stanišića i njegovih sastanaka s američkim agentima, ili Momčila Perišića, koji je zbog suradnje s CIA-om uhićen na Ibarskoj magistrali. I dalje nisu otkriveni ljudi koji su od raspada Jugoslavije konstantno odavali državne tajne Amerikancima. Zbog toga, ne čudi me što Srbija nije zanimljiva, oni o nama već sve znaju', kaže Pešić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!