RATNI ZLOČIN NA KOSOVU

Srbi podignuli optužnicu protiv OVK

26.06.2009 u 14:27

Bionic
Reading

Srbijansko je odvjetništvo za ratne zločine podignulo optužnicu protiv 17 pripadnika tzv. gnjilanske skupine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u gnjilanskoj općini 1999., izjavio je u petak za Hinu glasnogovornik tog odvjetništva Bruno Vekarić

Optuženi su da su počinili ratni zločin u kojem su od lipnja do rujna 1999. surovo ubijena najmanje 52 Srba, Roma i Albanca te silovano više žena. Državni odvjetnik za ratne zločine je, po Vekarićevim riječima, predložio da devetorici pripadnika OVK, koji se od uhićenja u Preševu 26. prosinca 2008. nalaze u pritvoru, sud produži pritvor te da se osmorici okrivljenika koji su u bijegu sudi u odsutnosti.

U optužnici se, uz ostalo, navodi da su prvooptuženi Fazli Hajdari, Rexhep Aliji i Shaqir Shaqiri, koji su u bijegu, kao časnici operativnog centra OVK za Gnjilane naredili protuzakonita zatvaranja, silovanja, nečovječno postupanje, mučenje, sakaćenje i ubojstva, s ciljem da preostalo srpsko stanovništvo napusti i tu općinu, i Kosovo.

U optužnici se dodaje da je prebivalište optuženika, prije sukoba 1999. na Kosovu, bilo u Preševu, Bujanovcu i Makedoniji, odakle su, iskoristivši prekid ratnih djelovanja između snaga SR Jugoslavije i NATO-a te povlačenje jugoslavenskih snaga s Kosova, kao pripadnici dijela naoružane postrojbe 138. brigade i drugih postrojba OVK sredinom srpnja 1999. prebačeni u Gnjilane.