POGLED PREMA RUSIJI

Srbi opet najviše vjeruju Putinu, a evo tko je izgurao Merkel na drugom mjestu

04.01.2019 u 21:15

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin je svjetski čelnik u kojeg Srbi imaju najviše povjerenja, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja srbijanskog dnevnog lista Politika i agencije Faktor Plus

Nakon Putina, koji je prema istraživanju dobio 57 posto glasova, Srbi najviše vjeruju kineskom predsjedniku Xi Jinpingu s 36 posto, potom još uvijek aktualnoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel s 30 i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu s 23 posto glasova.

Na anketno pitanje kojim putem Srbija treba ići, 36 posto sudionika u istraživanju navelo je kako nama susjedna država treba podjednako surađivati sa Zapadom i Istokom, 30 posto da treba nastaviti euroatlantske integracije, 21 posto da se u potpunosti treba okrenuti Rusiji, a 10 posto ispitanika navelo je kako Srbija treba zauzeti neutralni stav i oslanjati se na vlastite snage.

Istraživanja je provedeno od 17. do 26. prosinca na uzorku od 1250 ispitanika.

Valja podsjetiti kako su Politika i agencija Faktor Plus sličnu anketu proveli i početkom prošle godine. Povjerenje građana Srbije u Putina tada je iznosilo 58 posto.

  • +62
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dnevnik Politika navodi kako rezultati nisu iznenađujući jer je Putin već godinama najpopularniji strani čelnik u Srbiji, bez obzira na metodologiju istraživanja javnog mnijenja i o čijim je istraživanjima riječ.

Početkom prošle godine Srbi su nakon Putina najviše vjerovali Angeli Merkel, zatim Xi Jinpingu, Donaldu Trumpu, britanskoj premijerki Theresi May, dok su šesto i sedmo mjesto zauzeli francuski predsjednik Emmanuel Macron i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.