HDZ KONTRA PREMIJERA

'Sramotno i drsko je uvoditi ćirilicu u Vukovar'

24.01.2013 u 16:18

Bionic
Reading

HDZ Grada Vukovara reagirala je priopćenjem na jučerašnju izjavu predsjednika vlade Zorana Milanovića na saborskom Aktualnom satu vezanu uz mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, poručivši kako se i dalje protivi uvođenju dvojezičnosti u Grad Vukovar jer smatra kako je riječ o 'sramotnom i drskom zahtjevu'

Iz vukovarskog HDZ-a navode kako je Statut Grada Vukovara koji je izglasan 2009. godine 'u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i nedvojbeno je da iz njega ne proizlazi pravo upotrebe dvojezičnih natpisa, što potkrepljuje i naputak Ministarstva uprave'.

Predsjednik vlade Zoran Milanović odbacio je jučer mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, poručujući kako je riječ o propisima koje je donijela HDZ-ova većina i gradska koalicija HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčevića i SDSS-a.

Milanović je to rekao odgovarajući na pitanje Zvonka Milasa (HDZ) hoće li vlada razmotriti odgodu primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se odgodilo uvođenje ćirilice u Vukovaru.

Sramotan je i drzak zahtjev za uvođenje dvojezičnosti u gradu u kojemu 1991. upravo pripadnici srpske nacionalne manjine uz pomoć braće iz Srbije, nisu poštovali ni temeljno ljudsko pravo – pravo na život Hrvata i branitelja, nego su svojim naoružanjem, mržnjom i ćirilicom željeli zbrisati sve hrvatsko u Vukovaru', navodi se u priopćenju HDZ-a te ocjenjuje 'žalosnim i jadnim da premijer i ministri, a njima uz skute i vukovarski gradonačelnik, u ovako ozbiljnom trenutku svoju nesposobnost skrivaju iza parole to su napravili oni prije nas!'.