RETRO

Sputnik u hrvatskim medijima

  • Autor: Kristian Benić
  • Zadnja izmjena 29.01.2011 15:57
  • Objavljeno 29.01.2011 u 12:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Krajem 1957. godine u Zemljinu orbitu lansirana su prva dva umjetna satelita i prvo živo biće. Manija budućnosti zavladala je svijetom, a o Sputniku su se raspisali i svi onodobni hrvatski mediji. Kako je to izgledalo - pročitajte u nastavku

Osim relativno uskom krugu ljudi, znanost je i danas, u stoljeću u kojem se znanje proglašava temeljem opstanka, naporna i nerazumljiva. Ipak, izuzetni događaji izazivaju pažnju ravnu popularnosti smjene na vrhu države ili prekidu veze celebrity bračnog para, a jedan takav dogodio se u listopadu i studenom 1957. godine kada su bučne priče o osvajanju svemira počele poprimati oblik stvarnosti - u zemljinu orbitu lansirana su prva dva umjetna satelita i prvo živo biće. O Sputniku I i Sputniku II pratički nema toga što Google 'ne zna',  ali kako je 'revolucija' dočekana u Hrvatskoj, nije toliko poznato. Gotovo isključivi krojač istine i znanja Jugoslavena bili su tiskani mediji, pa vrijedi istražiti što se tih uzbudljivih mjeseci pisalo o događaju za koji se vjerovalo da će promjeniti baš sve. Polupismena nacija, kakva je u tom trenutku bila jugoslavenska, preko noći se suočila sa znanstvenim diskursom o pogonu satelita, signalima, interplanetarnim letovima...

Vjesnik

Vjesnik Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske, najprodavanija tiskovina s dnevnom nakladom blizu 100.000 komada, zahvaljujući dopisničkoj mreži koju nije imao ni jedan drugi medij organizirao je najdetaljnije izvještavanje. U nedjeljnom izdanju od 6. listopada, na sredini naslovnice zabljesnuo je autorski, a ne klasični agencijski 'dopis iz Moskve' s osnovnom informacijom o lansiranju i funkciji satelita. Sljedećih dana krenula je invazija Sputnika na stranice novina - selekcije reakcija stranih medija, detaljni tehnički podaci, osvrti na čovjekovu ulogu u svemiru, pa čak i vijesti da je SSSR ispalio raketu prema Mjesecu! Rijetko kada je bilo toliko spomena SF-a - novonastala situacija povezana je s romanima Julesa Vernea, kojeg su prozvali 'realistom' i 'prorokom'. Znanstveni aspekt priče obuhvatila je tjedna kolumna 'Put u kozmos' Vladislava Matovića, sekretara udruženja astronautičara FNRJ, dok nije manjkalo mjesta ni za zabavu - karikature, pjesmice, šaljive komentare o Sputniku.

Plavi vjesnik

U prilagođenom obliku znanja o Sputniku dolazila su i do najmlađih, u čemu je primat pripao 'Plavom vjesniku' koji je i inače sadržajem potpirivao dječju maštu o svemirskim prostranstvima. Funkcioniranje satelita predstavljeno je kroz crtane ilustracije, posjećena je zvjezdarnica gdje je organizirano promatranje Sputnika za djecu, a redakcija čak ugošćuje 'debatu pionira' o svemiru. 'Možda se upravo upalilo svjetlo u sali i Lajka večera - prisjeti se jedan debeljko sigurno imajući pred očima vlastitu večeru', na pomalo neobičan način prenosi novinar elemente rasprave.

Slobodna Dalmacija

Dalmatinska publika imala je priliku uz standardan repertoar političko -znanstvenih podataka čitati o viđenju satelita u Splitu. Prenesene su reakacije očevidaca, među kojima je npr. Nedjeljko Žižić koji je u oko 5:55 ujutro prilikom odlaska na posao u brodogradilište na nebu ugledao svjetleće tijelo za koje je shvatio da je satelit koji prenosi Lajku. Opsesija vlastitog doživljavanja Sputnika bila je takva atrakcija da i sama novina poziva radioamatere na osluškavanje signala satelita!

Novi list

S obzirom na izraziti lokalni karakter novine, Novi list je o Sputniku ponešto skromniji, ali iz njega dolazi možda najzabavnija vijest. Službenice Informacija na broju '08' potvrdile su novinaru da ih ljudi opsjedaju pitanjima o voznom redu Sputnika, zdravstvenom stanju Lajke, a jedan je tražio potvrdu njenog iskrcavanja u Brazilu!  

Otkrića

Mjesečna publikacija specijalizirana za populariziranje znanosti pružala je razumljivo najviše tehničkih podataka o satelitima i raketama. No kada je sam Sputnik lansiran, odgovaraju čitateljima da neće ispuniti njihove zahtjeve za pisanjem o satelitu jer su to već učinili u prijašnjim brojevima. Takav pristup ne bi bio toliko čudan da u tim prijašnjim brojevima 'glavna zvijezda' nije bio - američki satelit! Naime, u ljeto 1957. vladala je apsolutna sigurnost da prvi satelit kreće s Floiride, a 'Otkrića' opširno objavljuju i fotografije koje su servirali Amerikanci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi