ODLUKA NIZOZEMSKOG SUDA

Spriječili izručenje SAD-u zbog mogućeg mučenja

20.01.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Nizozemski je sud u utorak spriječio izručenje Sjedinjenim Državama muškarca koji se borio protiv američkih snaga u Afganistanu, s obrazloženjem da se ne može isključiti mogućnost da je američka obavještajna služba CIA bila umiješana u njegovo mučenje kad je bio uhićen u Pakistanu

Prema nizozemskim sudskim dokumentima, osumnjičeni Sabir Khan, koji ima dvojno nizozemsko i pakistansko državljanstvo, mučen je nakon što ga je bila uhitila pakistanska sigurnosna služba ISI. U New Yorku je osumnjičen za urotu s ciljem ubojstva i za potporu Al Kaidi.

Prema odluci suda, Nizozemska ga ne može izručiti jer nizozemsko i međunarodno pravo zabranjuju izručenje žrtava mučenja u zemlje koje su imale ulogu u zlostavljanju.

Washington je u pismu nizozemskim vlastima u listopadu zanijekao da su američke vlasti bile uključene u njegovo uhićenje, ali je sud zaključio da nije uvjeren da CIA nije sudjelovala u njegovu uhićenju.

'To pismo ne isključuje moguću upletenost CIA-e', priopćio je sud u Den Haagu. 'Budući se ne može isključiti da CIA nije zatražila uhićenje, sudac opet zabranjuje' izručenje.

U izvješću američkog Senata objavljenome u prosincu tvrdi se da je CIA držala u zabludi Bijelu kuću i javnost o mučenjima zatvorenika nakon napada 11. rujna 2001. i da je u mučenju pripadnika Al Kaide i drugih zatvorenika u tajnim zatvorima po svijetu djelovala mnogo brutalnije nego što je to priznala.