U IME OBITELJI

Sporne donacije HNS-ovih ministara Josipoviću

09.01.2015 u 19:36

Bionic
Reading

Udruga "U ime obitelji" u petak je pozvala sve građane da izađu na izbore, uključujući i birače izvan Hrvatske, te upozorila na neke nepravilnosti u predsjedničkoj kampanji.

Članica Upravnog odbora udruge Željka Markić uputila je poziv svim pristašama, kao i svim građanima, da izađu na izbore 11. siječnja iako se oni odvijaju "u prostoru sužene demokracije".

Upozorila ja kako, po nekim istraživanjima, Hrvatska ima 250.000 birača više nego punoljetnih osoba. Ustvrdila je kako su neke agencije za istraživanje javnog mnijenja iznosile podatke u korist jednog kandidata, Ive Josipovića, te podsjetila da su dva referenduma odgođena, a jedan, vezan za izborni sustav, zaustavljen zbog netočnog broja birača.

Koordinator promatrača udruge Ivan Munjin pozvao je birače koji će ostvarivati biračko pravo izvan Hrvatske da, bez obzira jesu li se prethodno registrirali, svoje pravo ostvare na dan izbora tako da uz osobni dokument dobiju dozvolu za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Članica Upravnoga odbora "U ime obitelji" Natalija Kanački objavila je kako su DIP-u uputili zahtjev za provedbu istrage o donacijama koje su uplaćene za Josipovićevu kampanju, a sporno im je to kako je četvero HNS-ovih ministara uplatilo po 30.000 kuna.

S obzirom na visinu plaće ministrice kulture Andree Zlatar Violić, koja iznosi 17.000 kuna, iz njezine imovinske kartice i kredita koje otplaćuje ne vidi se način na koji je mogla opravdati donaciju od 30.000 kuna, rekla je Kanački.

Udruga je zatražila da se istraži i donacija Srećka Ferenčaka, glavnog tajnika HNS-a, koji je po drugi put nepravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora i vraćanje protuzakonito stečenih dva milijuna kuna.

Na pitanje novinara je li "U ime obitelji" podržala nekog kandidata, Željka Markić odgovorila je kako još nikome nisu dali podršku, nego pozivaju građane na glasanje.