HONDURAS

Sporazum propao zbog neslaganja o zajedničkoj vladi

06.11.2009 u 17:43

Bionic
Reading

Sporazum kojim je trebala završiti četveromjesečna politička kriza u Hondurasu propao je u petak zato što se dvojica političkih suparnika, Manuel Zelaya i Roberto Micheletti, nisu uspjela dogovoriti o uspostavi zajedničke vlade

Honduraški predsjednik Zelaya, zbačen s vlasti vojnim udarom u lipnju, proglasio je sporazum mrtvim samo tjedan dana pošto je potpisan i pozvao Hondurašane na bojkot predsjedničkih izbora u studenom jer je sadašnji honduraški vođa Micheletti povukao neočekivan potez, odlučivši sastaviti vladu bez Zelaye.

Politički suparnici složili su se da će do četvrtka ustanoviti tzv. vladu jedinstva i pomirbe, ali su se sukobili zbog toga tko bi trebao biti na čelu te vlade do trenutka u kojem će parlament odlučiti hoće li vratiti Zelayu na položaj.

'To što čine suludo je. Pokušavaju nam se svima narugati - i narodu koji me izabrao i međunarodnoj zajednici koja me podupire. Ne želimo nastaviti taj cirkus s Michelettijem', rekao je Zelaya.

Prije toga odbio je imenovati ijednog člana vlade koja se trebala uspostaviti, a Micheletti je najavio kako taj posao nastavlja bez njega.

'Dovršili smo postupak uspostave vlade jedinstva... U njoj je zastupljen širok spektar društva bez obzira na to što Zelaya nije poslao popis svojih odabranih kandidata', rekao je Micheletti u obraćanju narodu koje je prenosila honduraška televizija.

'Jedini rok koji je bio određen bio je onaj za uspostavu vlade nacionalnog jedinstva, a to je učinjeno', rekao je glasnogovornik State Departmenta, koji je spojio dvije strane za pregovarački stol.