praznična SURADNJA

Splitski SDP i Nova ljevica: Drugovi će pokušati Prvi maj opet obojiti u crveno

25.04.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Splitski SDP i stranka Nova ljevica organizirat će zajednički javni skup povodom Prvog svibnja, objavili su predsjednik gradskog ogranka ove stranke Goran Kotur i predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina. Za utorak ujutro na Peristilu najavljuju ozbiljne političke govore, pjesmu i zastave, odnosno pokušaj da 'Prvi maj ponovno oboje u crveno'

Obojica su potvrdila da na ovoj temi surađuju i dijele iste vrijednosti, a o eventualnom daljnjem približavanju i novim akcijama, odnosno budućoj koaliciji - o čemu se spekulira - kazali su da će tek razgovarati.

'Splitski SDP je još u devedesetima bio avangarda i jedini je organizirao skupove na Marjanu, a sada smo se odlučili s drugovima iz Nove ljevice napraviti korak naprijed. Osim što je izvorno sindikalni, Prvi maj je istodobno ljevičarski, socijaldemokratski i socijalistički praznik, jedini koji se u većini zemalja zadržao u kalendaru. Moramo mu ponovno vratiti njegovu crvenu boju i progovoriti o suštini i konkretnim problemima, a to su radnička prava. Od 2000. godine produktivnost hrvatskih radnika porasla je za 42 posto, a plaće samo za 11 posto, po čemu smo među najlošijima u Europskoj uniji', kazao je Kotur.

Nije folklor, nego politički skup

'Ne želimo da se sve svede na folklor, ovo će biti politički skup s jasnim porukama. Nakon toga zaputit ćemo se na Marjan te našim sugrađanima i sugrađankama dijeliti karanfile. Nitko u Hrvatskoj ne treba se ispričavati ili opravdavati zato što je ljevičar i ne smije ga se etiketirati kao ekstremista. SDP je lijeva stranka, to stoji u našem programu i statutu i takav će ostati', dodao je.

Upravo splitski ogranak ove stranke proteklih godina imao je teška ideološka vrludanja i mnogi su ga smatrali lažnom ljevicom, no Kotur kaže da on - kao ni većina članova - s tog puta nikada nije skrenuo.

'Činjenica da zajedno organiziramo ovaj skup govori da imam neku vrstu povjerenja u Gorana Kotura i novo vodstvo splitskog ogranka, da dijelimo velik dio vrijednosti i da suradnja ima smisla', kazao je Markovina.

Surađivat će, barem u Splitu

'Ljevica mora vratiti izravan dodir s ljudima, moramo prestati biti taoci priča o salonskoj ljevici i izbiti populistima argument da se samo oni mogu baviti realnim problemima građana. Javnost će dobiti poruku da populizam nije rješenje', dodao je, potvrdivši da bi se njegova suradnja sa SDP-om mogla nastaviti 'barem što se tiče Splita'. Upitali smo Markovinu postoji li eventualno mogućnost njegova učlanjenja u ovu stranku:

'Da sam mislio ući u SDP, ušao bih, a ne bih osnivao svoju stranku', odgovorio je.

  • +68
S proslava Praznika rada Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric