LOKACIJE ZA HOTELE

Splitski projekti koji čekaju investitore

02.11.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Na splitskim Bačvicama dvije poznate lokacije već godinama čekaju solventnog investitora zainteresiranog za ozbiljno hotelsko poslovanje. To su projekti dogradnje Vile Rosina u vlasništvu tvrtke Elanija i gradnja novog hotela poviše pješčane plaže Bačvice

Na obje lokacije se u posljednjih godinu dana završilo s osnovnim pripremama, sondiranjima, građevinskim čišćenjem terena i zemljanim iskopima. Obilaskom tih lokacija vidljivo je da vlada zatišje i trenutno se ne radi, a kako stvari sada stoje, to se uskoro neće promijeniti. To je u najmanju ruku čudno, s obzirom na činjenicu da je Split posljednjih pet-šest godina postao svjetski atraktivna turistička destinacija i evidentan je manjak hotelskih kapaciteta u gradu. Može se ustvrditi da investiranje u hotelske kapacitete u Splitu isključuje rizik poslovanja.

Podsjetimo da je zemljište na atraktivnoj lokaciji na Bačvicama u posljednjih pet-šest godina više puta mijenjalo vlasnika. Prvi investitor koji je dobio dozvole i pripremio projekt je bio Goran Crnčević i njegova Spectator grupa. Kada je ta tvrtka zapala u poznate teškoće, zemljište je kupila tvrtka zvučnog imena Rapsodija u vlasništvu Fani i Horvat i Željka Keruma, tadašnjeg gradonačelnika Splita. Kada je Kerum zapao u slične poteškoće kao i Crnčević, lokaciju i projekt otkupila je nepoznata tvrtka još neobičnijeg naziva Veneficus

Taj projekt ima sve potrebne dozvole, pa je nejasno zašto se još nije počelo s radovima. Početkom godine su vršena sondiranja terena i od tada ništa. Na terenu se u posljednje vrijeme već mogu zapaziti i skitnice koje na obližnjoj plaži sakupljaju boce, no vlasnik iz tvrtke Veneficus nije reagirao na tu pojavu.

Slična je situacija na susjednoj lokaciji Vila Rosina na kojoj je isto tako vlasnik bio Kerum, ali je prije nekoliko godina cijeli kompleks prodao Marini Wallner, vlasnici tvrtke Elanija. Ta neoklasicistička vila na zapadnoj strani plaže trebala je biti faksimilno obnovljena, no prema projektu, bit će značajno dograđena. Već se u javnosti raspravljalo o činjenici da bi ta dogradnja značajno promijenila vizuru Bačvica, ali projekt nije stopiran. Podsjetimo i da je cijeli prostor Bačvica radikalnom promjenom koncepta konzervatorske zaštite u Splitu i nove podijele na zone zaštite, izašao iz zone zaštite konzervatora.

'Na lokaciji Vila Rosina završen je veliki zemljani iskop i sve je spremno za gradnju na kojoj su isto ishođene sve potrebne dozvole. No i tamo je za sada potpuno zatišje. Obratili smo se na obje tvrtke s upitom o dinamici gradnje i predstojećim planovima. Na upit su nam odgovorili samo iz tvrtke Elanija te kao razlog za zastoj radova navode izmjenu projektne dokumentacije.

'Za predmetni objekt ishođena je potrebna dokumentacija za građenje, na temelju koje se pristupilo izvođenju zemljanih i drugih pripremnih radova. Međutim, budući da su u tijeku izmjene projektne dokumentacije, zastali smo s daljnjim radovima do njena ishođenja. S radovima na objektu planiramo nastaviti uskoro, po pribavljanju predmetne dokumentacije, uz napomenu da ne očekujemo nikakve prepreke u nastavku izgradnje', stoji u odgovoru iz Elanije.

Uz navedene probleme s dokumentacijom realna je pretpostavka da investitori u Splitu ne mogu naći kapital za realizaciju svojih projekata. Argument za ovu tvrdnju jest i zastoj na sličnim projektima kao što su hoteli Marjan, Central, Bellevue i Ambasador koji tek trebaju biti izgrađeni, završeni ili obnovljeni. Za splitski turizam u uzletu koji vapi za novim hotelskim kapacitetima, ta situacija i nije najsretnija. Na kraju, nije zanemariva ni činjenica da dva otvorena i nedovršena gradilišta u cjelini već duže vrijeme degradiraju opći izgled Bačvica.