frustrirajuća situacija

Splitski Mostovci prekinuli suradnju s Puljkom: Dovedeni smo pred gotov čin. Vidimo izlaz, nove izbore

30.03.2022 u 11:58

Bionic
Reading

Josip Markotić, Ivana Ljulj i Ivica Grković, vijećnici MOST-a u splitskom Gradskom vijeću, obavijestili su danas da prekidaju suradnju s Ivicom Puljkom jer smatraju da zamjenik Bojan Ivošević ne može ostati na funkciji zbog optužnice koja je dignuta za prijetnju novinarkama Slobodne Dalmacije

'Zadnjih mjeseci uglavnom se bavimo aferama naše izvršne vlasti. Za nas vijećnike MOST-a ta situacija je prilično frustrirajuća jer moramo odgovarati za nešto s čim nemamo nikakve veze. Mi se bavimo ozbiljnim projektima koje smo ubacili kroz amandmane, želimo o tome razgovarati, a ne o ovome.', rekao je Josip Markotić javlja Dalmatinski portal.

Kratko je dodao: 'Dovedeni smo, nažalost, pred gotov čin. Dovedeni smo, nažalost, pred gotov čin. Naša suradnja s izvršnom vlasti je nepopravljivo kompromitirana i mi će biti prisiljeni prekinuti je. Vidimo izlaz iz te situacije. Novi izbori za Gradsko vijeće i gradonačelnika.'.

Markotić smatra kako bi ih bilo najbolje održati s kotarskim izborima u lipnju. 

'Dovoljno je vremena da izađemo pred građane i da oni kažu što misle, tko je kriv, tko nije kriv. Postali smo taoci ove situacije. Nas se potpuno nepotrebno optužuje da smo žetončići. Želimo stvari istjerati na čistac', kazao je Markotić.

Rekao je kako je gradonačelnik Puljak često volio reći 'da smo završili eru Keruma i HDZ-a' dodajući kako ta njegova teza, ne samo da je kompromitirana s ovim postupcima, nego on time dovodi Keruma i HDZ na vlast. 

'Mi smo s gospodinom Ivoševićem imali solidnu suradnju koja je doduše imala i uspone i padove. Apsolutno priznajemo sve njegove kvalitete i sve što je dobro napravio za grad. Ali dignuta je optužnica za kazneno djelo i sada nemamo izbora nego tražiti njegovu ostavku.', rekao je Markotić i nastavio:

'Može nastaviti u Gradskom vijeću, može ga gradonačelnik uzeti za savjetnika. Ako se to dogodi, onda OK. Možemo nastaviti raditi i funkcionirati jer se taj uteg maknuo. Ako sve ostane kako je bilo, stalno ćemo se vraćati na to i mislim da to nije u redu', kazao je Markotić.

Kaže da su tjedan dana pokušavali doći do gradonačelnika kako bi porazgovarali o Ivoševiću i optužnici, no bez uspjeha.

Ističe kako je tek sinoć vidio da je zamjenik Kuzmanić najavio razgovore s njima u četvrtak, a da oni od petka pokušavaju doći do njih. 

'Svih ovih dana nisu stigli odvojiti sat vremena. I to nešto govori. Htjeli smo to s njim riješiti, ali nismo uspjeli', otkrio je Markotić.

Vijeće se, objasnila je Ljulj, može raspustiti zbog trajnog gubitka kvoruma. Dakle, da vijećnici napišu ostavku, ovjere je kod bilježnik i protokom roka reagira nadležno ministarstvo. Posegnu li za tim stranka Centar i programski partneri, imaju 15 potpisa, a kvorum je 16.