GRAD - SOCIOLOŠKI FENOMEN

Split: usprkos siromaštvu, kriminal drastično pada

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 22.04.2012 12:58
  • Objavljeno 22.04.2012 u 08:00
pucnjava policija split

pucnjava policija split

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josko Ponos

Socijalna bomba u obliku sve većeg broja nezaposlenih, sve više radnika kojima se ne isplaćuje plaća i sa sve brojnijim tvrtkama na koljenima u Splitu - kao što se i inače događa - proizvodi učinak potpuno suprotan očekivanom. Grad koji mnogi proglašavaju sociološkim fenomenom još jednom se dokazao: usprkos sve očitijoj neimaštini, kriminal je u drastičnom padu

Za razliku od Zagreba, gdje policijski službenici sa strahom zbrajaju podatke i dolaze do dvoznamenkastih postotaka rasta broja kaznenih djela, na području Splitsko-dalmatinske županije organi reda hvale se značajnim minusom. Konkretno, u prva tri mjeseca 2012. godine evidentirali su 1.438 kaznenih djela - za 290 (17 posto) manje nego lani.

U Splitu se znatno manje mlatilo, ozljeđivalo i pljačkalo, broj ukradenih automobila gotovo je prepolovljen (sa 64 na 37), a nešto nepovoljnije brojke odnose se tek na razbojničke krađe (pet ovogodišnjih u odnosu na jednu prošlogodišnju) i drske krađe (15 u odnosu na 11). Na području županije zabilježena su dva ubojstva, jedno više nego prošle godine.


Po najnovijim informacijama, broj najtežih kaznenih djela pao je za 36 posto, onih vezanih za imovinu (poput krađa i pljački) za 14 posto, dok je kriminal oko droge pao za dvadesetak posto. Ipak, treba primijetiti da se gotovo 80 posto kaznenih prijava koje napiše splitska policija još uvijek odnosi na posjedovanje droge u manjim količinama i za osobnu upotrebu, dakle na beznačajna djela koja se uskoro sele u sferu prekršaja.

Zanimljiv fenomen pada kriminala u najtežoj socijalnoj situaciji sigurno će biti jedan od argumenata šefovima splitske policije pred novom garniturom u MUP-u, premda je već sasvim bjelodano da im se priprema smjena. Čeka se tek dozvola iz Bruxellesa za novi Zakon o policiji, po kojemu će se uvesti nova sistematizacija radnih mjesta i pomesti HDZ-ovi kadrovi.

Još od afere Brodosplit nije tajna da su se brojne istrage korupcije i organiziranog kriminala kočile na lokalnoj razini, tako da obećanje splitske policije da se nakon pada općeg kriminala 'usmjerava prema najtežim i najopasnijim kaznenim djelima, od razbojništava do korupcije' - dolazi prekasno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi