veliki projekt

Split mijenja 15 tisuća svjetiljki

04.02.2021 u 20:20

Bionic
Reading

​G​rad Split kreće u modernizaciju javne rasvjete, projekt vrijedan 62 milijuna kuna​, tijekom kojeg će biti zamijenjeno 15 tisuća svjetiljki i time će se smanjiti potrošnja električne energije i emisija CO2, izvijestli su u četvrtak iz Grada.

Danas je pokrenut postupak prethodnog savjetovanja za modernizaciju javne rasvjete grada Splita na kojem svi zainteresirani subjekti mogu pregledati dokumentaciju i do 15. veljače dostaviti svoje komentare, primjedbe i prijedloge​​. ​Iz grada napominju da je modernizacija cjelokupnog sustava javne rasvjete u Splitu drugi najveći projekt u Hrvatskoj ​tog tipa vrijedan ​ukupno ​62 milijuna kuna​, a da je grad Zagreb u siječnju počeo postupak prethodnog savjetovanja za cjelovitu modernizaciju javne rasvjete od 210 milijuna kuna temeljem ESCO usluge.

 ​"​Modernizacija javne rasvjete u Splitu provest će se primjenom modela energetske usluge, a u cilju smanjenja troškova sustava javne rasvjete i smanjenja emisije CO2​​. Grad Split već je ranije pokrenuo niz projektnih inicijativa za modernizaciju javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti. Tako je​ sklopu EU projekta CitiEnGov proveden Pilot projekt pametne javne rasvjete i to na području Bačvice​ ​koji se pokazao kao jedan od najboljih primjera modernizacije javne rasvjete na području Srednje Europe korištenjem najnovijih tehnologija uz iznimne rezultate u smanjenju potrošnje električne energije, povećanju ugodnosti i sigurnosti za građane i posjetitelje grada kao i smanjenju emisija CO2​", dodaju u Gradu Splitu​.

​"​Glavnom projektu rekonstrukcije i prijedlogu modernizacije prethodila je Studija izvodljivosti s analizom financijskih modela pogodnih za financiranje izrađena uz besplatnu tehničku pomoć konzultanata angažiranih od EBRD-a. Na temelju analize modela financiranja i uzevši u obzir ostale razvojne projekte Grada, predloženo je financiranje tog projekta putem modela energetske usluge (ESCO). Model obuhvaća razvoj, izvedbu i financiranje projekata s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja troškova za pogon i održavanje. Za projekt Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge previđena je nabava energetske usluge kroz maksimalno trajanje ugovora do 10 godina​", ističu​ iz grada.