itherapy

Splićanka osmislila uređaj koji deaktivira viruse u zraku i značajno sprječava njegovo širenje

07.07.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Inovacija Splićanke Inge Kovačić Sindik i tvrtke Kristalna ideja s hrvatskim proizvodom 'iTherapy' s uključenim inovativnim konceptom totalnog pročišćavanja zraka unutarnjih prostora, između ostalog i protiv bioaerosola te bakterija i virusa, nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju 'Inventions VS Corona' te je među 202 ponuđena inovativna proizvoda iz 35 zemalja izabran za svjetski doprinos rješavanju pandemije koronavirusa

'Sve su mi nagrade važne kao poticaj za daljnji rad, međutim ovu ću ipak izdvojiti zbog trenutka u kojem je priznanje došlo. Naime, prvi put u modernoj povijesti, čovječanstvo se susreće sa globalnim problemom, pandemijom COVID-19, te zračnim širenjem korona virusa SARS-CoV-2', rekla je Inga Kovačić Sindik za Slobodnu Dalmaciju.

Kovačić Sindik je rekla kako je hitno trebalo ponuditi tehničko tehnološki inovacijski odgovor koji ima za cilj spašavanje života, očuvanje radnih mjesta, obrta, poduzeća, hotela, apartmana.

'U onom trenutku kada ste deaktivirali viruse u zraku, tada ste značajno spriječili njegovo širenje a time ste vaš prostor učinili zdravstveno sigurnim a to je upravo ono što “iTherapy” radi', rekla je splitska inovatorica. 

Natjecanje je organizirala IFIA – svjetska federacija inovatora, krovna svjetska udruga inovatora od 1968. godine.

Uvidom u ostala natjecateljska imena i rješenja, pokazalo se kako je “iTherapy” jedini europski proizvod koji je namijenjen za integralno rješenje pročišćavanja i redukciju mikrobiotskih i virusnih onečistača u prostoru, koji pročišćava zrak reducirajući bioaerosol već u prve 3 minute od trenutka kada se novo onečišćenje dogodilo. 

'Ovaj uređaj koji je upravo dobio zlatno priznanje za tehnologiju „ZERO TRANSFER VIRUS“, ne umanjuje važnost pridržavanja svih propisanih higijenskih mjera te očekivanja cjepiva ali do tada primjena iTherapy „ZERO TRANSFER VIRUS“ može značajno umanjiti mogućnost prenošenja i širenja virusa što omogućava svakodnevicu lakšom', poručili su iz Kristalne ideje.