pomoć stradalima u potresu

Splićani napunili Spaladium Arenu donacijama, volonteri mole da im se više ne donose odjeća i obuća, ali jedne stvari im kronično nedostaje

31.12.2020 u 17:59

Bionic
Reading

Spaladium Arena krcata je humanitarnom pomoći koju su Splićani prikupili za potresom pogođena područja. Volonteri Crvenog križa neumorno rade, sortiraju, slažu i pakiraju što im građani donesu

Vozilima, ili ruku punih vrećica građani se, jedni za drugima spuštaju prema podzemnom ulazu u Arenu, gdje ih dočekuje desetak volontera spremnih za preuzimanje robe, pa i njeno eventualno vraćanje, koje, uz malo razočarenje i ohrabrenje kako će uskoro i za to doći prilika, protječe bez puno objašnjavanja.

'Još od sinoć vraćamo odjeću i obuću, jer ih u ovom trenu više ne treba. Prikupljeno je i više nego dovoljno. Zahvalni smo svima što su odazvali, ali tu uvijek bude i onoga gdje ljudi prazne ormare, što vidimo kod sortiranja, a što nije nužno ni ni iskoristivo u ovoj situaciji, pa se brzo nakupi. U ovom su trenutku potrebnije grijalice nego deke, i ono što je i dalje prioritet; nekvarljiva hrana, higijenske potrepštine i voda', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Daniel Lolić, koji ispred Crvenog križa koordinira volontere na lokaciji, pa prekida razgovor ne bi li propustio kamioncine od "Čistoće", koji, kaže, redovito odnose kartonske kutije i ambalažu koja nije iskoristiva za daljnji transport.

  • +26
Prikupljanje pomoći u Spaladium Areni Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

'To je ono čega nam nedostaje, kartonska ambalaža, ona nam je krizni artikl. No, nažalost nas neće spasiti da nam građani donesu svako po kutiju, dvije od kuće, već apeliramo na poduzetnike koje se bave kartonom i papirom da nam doniraju kutije. Tu smo večeras do 19 sati i sutra ujutro od 10 pa opet vjerojatno do 19 sati' , optimistično će Lolić.

Na pitanje hoće li sutra možda raditi skraćeno odgovara:

'Nama je Nova Godina, ali nažalost gore unesrećenima je isto. A kako oni ne mogu proslaviti na dostojan načini, bilo bi licemjerno da mi ne radimo, ili tako nešto', zaključio je.