mladi liječnici

Specijalizacije liječnika idu na državni natječaj, evo što sprema izmijenjeni zakon

28.11.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Najkasnije do 15. prosinca u saborsku će proceduru ući izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima će se ukinuti tzv. robovlasnički ugovori koji i danas opterećuju oko 1200 mladih liječnika, piše u utorak Večernji list

Umjesto da svaka zdravstvena ustanova usavršava liječnike specijaliste za svoje potrebe, ubuduće bi se specijalizacije mogle raspisivati na nacionalnoj razini, navodi dnevnik.

Nakon što je Ustavni sud vraćanje bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka specijalističke ugovorne obveze proglasio kršenjem ustavnog prava radnika na zaradu, Ministarstvo zdravstva ide u izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i ukida ugovore s mladim liječnicima koje ovi nazivaju robovlasničkima.

'Ministarstvo zdravstva prošli tjedan nam je obećalo da 15. prosinca ide novi prijedlog Zakona u prvo saborsko čitanje i da će od početka veljače u primjeni biti novi Pravilnik o specijalizacijama u kojem se mijenja samo članak o plaćanju odštete u slučaju prijevremenog raskida ugovora', rekla je dr. Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika.

Novo zakonsko rješenje više neće obračunavati penale za raniji raskid ugovora sa zdravstvenom ustanovom temeljem proračunske osnovice, već će se u tom slučaju podmirivati samo fiksni trošak mentorstva i edukacije.

'Izmjene ovog zakona definirale bi da u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze liječnici imaju obvezu plaćanja stvarnih troškova specijalizacije, što ne mogu biti niti bruto plaće niti paušalno određene proračunske osnovice. Nesporni troškovi specijalizacije trošak su poslijediplomskog studija, trošak završnog i specijalističkog ispita, troškovi glavnog mentora i komentora i trošak knjižice i dnevnika rada za specijalističko usavršavanje. Ukupno se ti troškovi kreću trenutno oko 6-7 tisuća eura', navodi doc. Krešimir Luetić, predsjednik Liječničke komore.

Prijedlozi za izmjene stavljeni su pred radnu skupinu, posebno dio o izjednačavanju svih ugovora o specijalizaciji u pogledu materijalnih obveza, a u međuvremenu je pribavljeno mišljenje Ureda za zakonodavstvo o mogućnosti povratnog djelovanja u ove ugovore. Dakle, to su iskoraci koji su učinjeni i koji su preduvjet stvaranja realnih izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i sada je na radnoj skupini da utvrdi prijedloge izmjena koje će ići u zakonodavnu proceduru, kaže ministar Vili Beroš, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.