AKCIJA U BRUXELLESU

Specijalci češljaju Schaerbeek, ranjen jedan sumnjivac

25.03.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Jedna osoba je ranjena i privedena u petak u velikoj policijskoj operaciji u sjevernoj bruxelleskoj općini Schaerbeek, javila je belgijska javna radiotelevizija RTBF navodeći lokalnog načelnika

Bernard Clerfayt je rekao da je ta osoba povezana s bombaškim napadima u Bruxellesu i propalom pokušaju napada ovaj tjedan u Parizu.
Teško naoružana policija i vojska s kamionima okružili su područje oko velikog raskrižja i čule su se tri eksplozije za koje je Clerfayt rekao da se radilo o kontroliranim eksplozijama.

Televizija RTL navela je svjedoka koji je rekao da je policija prišla jednoj osobi na autobusnoj postaji i zatražila da skine jaknu.

'Bez sumnje kako bi provjerila ima li osoba eksplozivni prsluk ispod', rekao je svjedok RTL-u. Svjedok je rekao kako nije jasno je li osoba ranjena ali da je ležao na tlu i razgovarao s policijom.

Prema informacijama javnog servisa ARD i tjednika Spiegel u protuterorističkoj akciji je uhićen jedan pripadnik islamističke scene u Njemačkoj. On je navodno bio povezan s jednim od atentatora u Bruxellesu. Uhićeni Samir E. je zajedno s bombašem samoubojicom Halidom El Bakrauijem u lipnju prošle godine uhićen u tursko-sirijskom pograničnom području te su ga turske vlasti vratile natrag u Amsterdam, odakle je krenuo u Tursku.

Obojica su, prema navodima turskih vlasti, htjeli prijeći u Siriju kako bi se borili na strani Islamske države. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u srijedu belgijske vlasti da El Bakrauija nisu uhitile unatoč upozorenjima iz Ankare.

Dosad su policije europskih zemalja uhitile još10 sumnjivih osoba koje se povezuje s napadima u Bruxellesu. Od toga ih je sedam hićeno u Bruxellesu, dvije u Njemačkoj i jedna u Parizu.