LUDA SREĆA

Spašena četveročlana obitelj na Velebitu

04.08.2014 u 17:12

  • +2

Spašeni na Velebitu

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Bionic
Reading

Dugo će u pamćenju ostati nesmotreni odlazak na Velebit četveročlane ruske obitelji koja živi u Njemačkoj, a koja je svoj godišnji odmor htjela upotpuniti odlaskom na Velebit, odnosno Zavižan

Izlet im se pretvorio u pravu noćnu moru i noćno tumaranje po velebitskim prostranstvima. Oni su se uputili u obilazak obližnjih predjela oko Zavižana u kratkim kupaćim hlačicama, što je na kraju završilo 12-satnim lutanjem po Velebitu.

Pročelnik HGSS-a Gospić Alen Zorić kaže da je i sam je iznenađen činjenicom da je taj nesmotreni i u krajnju ruku neodgovorni potez na kraju završio dobro. Sreća je što je ta obitelj u pravom smislu riječi u noćnim satima nabasala na iskusne planinare, oca i sina Marija i Antonija Jambrečića, koji su odsjeli na planinarskom skloništu Ograđenica.

'HGSS Stanica Gospić je u subotu oko 21:30 sati od županijskog centra 112 zaprimila informaciju o potrebi za djelovanjem na području Sjevernog Velebita. Planinari Mario i Antonio Jambrečić u svojoj su planinarskoj ruti imali Velebitski planinarski put, te su se sa Zavižana uputili prema Paklenici. U sumrak su se smjestili u sklonište Ograđenica. Iznenada, kad je već počela padati noć, iz šume su se pojavili pomalo čudni gosti. Prema skloništu njima su prilazili muškarac, žena i dvoje djece. Naizgled ništa čudno, da se nije radilo o samom vrhu nepristupačne planine (1400 mnv). Bez rasvjete, opreme, čak ni ruksaka za opremu, u odjeći strogo za izlazak uz more, bez hrane i vode, sa 12 sati hoda duboko u planini', priča pročelnik Alen Zorić.

Dugogodišnje planinarsko iskustvo i poznavanje Velebita od strane oca i sina Maria i Antonija Jambrešića rezultiralo je pozivom prema starom velebitskom 'vuku' Vladi Prpiću – Prpi, predsjedniku HPD Prpa na Baškim Oštarijama koji je odmah izvijestio Županijski centar 112. Angažiran je HGSS. Prve informacije govore da 'pridošlice' ustvari niti ne znaju otkuda su došli niti kuda bi trebale ići dalje.

Među 'izgubljenima' je i dijete od šest godina, djevojka od 22 godine te roditelji, otac od 42 godine i majka od 41 godine. Gladni, žedni, promrzli, u strahu i šoku primili su prvu okrepu i utopljavanje od Marija i Antonija Jambrešića. Temperatura je pala ispod 10 stupnjeva Celzija. Dezorijentiranima i prestravljenim Rusima iz svojih ruksaka dali su odjeću, hranu i piće, priča nam Alen Zorić.

'Članovi GSS Stanice Gospić posredstvom centra 112 i u suradnji s OKC MUP-a PU ličko-senjske, odlučili su se na preventivnu akciju izvlačenja nesmotrenih turista. Akcija spašavanja započela je po riječima Zorića u 01:30 sati poslije ponoći s dva tima gorskih spašavatelja koji dolaze do Ograđenice, gdje ih uz ognjište dočekuju otac i sin Jambrešić i pokazuju goste, kako sklupčani spavaju u kutu. Slijedi buđenje i pokušaj komunikacije. Odnekud ispod neke deke izvlači se mlada djevojka te na dosta dobrom engleskom počinje razgovor. Slijedi transport niz planinu. Uz lagano hodanje (zbog malog djeteta), slijedi i razgovor, pa se naši gosti već vidno smireni prisjećaju pojedinosti iz tog dana. Dolazimo do informacije da im je auto parkiran na Zavižanu. Odlično, sad se bar zna što s njima. Uz razgovor su dobili i podrobne informacije o sustavu zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj i načinu funkcioniranja, o opasnostima u planini, te mogućim posljedicama svoje nesmotrenosti. Akcija se završava nešto prije pet sati u jutro. Ovom prilikom se zahvaljujemo našim planinarima Mariju i Antoniju Jambrešić koji su prepoznali moguću kritičnu situaciju u kojoj su se nalazili nesretni gosti, te im ustupili svoju odjeću, hranu i piće, te u njihovo ime zatražili pomoć. Poziv na 112 je besplatan, s druge strane ljudski život je neprocjenjiv', kaže pročelnik Alen Zorić.

Zahvaljujući isključivo sreći, slučajnom susretu s Marijem i Antonijem Jambrešić ruska obitelj je spašena, uz neizbježnu pomoć članova HGSS-a.