DRAMATIČNA AKCIJA GORSKE SLUŽBE

Spašen dječak iz 15 metara duboke špilje

17.08.2010 u 09:25

Bionic
Reading

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) sinoć oko 18 sati izvukli su iz jame-špilje u okolici Karina Donjeg 10-godišnjeg dječaka, njemačkog državljanina, koji je zajedno s obitelji bio u obilasku izvora rijeke Karišnice, izvijestili su jutros Policijska uprava zadarska i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)

Također je spašena majka dječaka koja se spustila u jamu da mu pomogne. Majka nije ozlijeđena, a dječak je odmah prevezen u zadarsku Opću bolnicu, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede i zadržan je na liječenju, ističe PU zadarska.


Policija navodi kako je jučer popodne oko 15,20 sati u Donjem Karinu, za vrijeme obilaska izvora rijeke Karišnice njemačkog bračnog para, u jamu upalo njihovo 10-godišnje dijete. Obilaskom izvora, koji ljeti presuši tvoreći prirodnu špilju, dijete je upalo u jamu dubine oko 12 metara i zaglavilo se.

Dojava o ozlijeđenom 10-godišnjem njemačkom državljaninu koji se nalazi u speleološkom objektu (jami) u okolici Karina Donjeg kraj Zadra, stigla je posredovanjem Županijskog cesntra 112 Zadar u HGSS u Zadru.

Riječ je o horizontalnom speleološkom objektu dugačkom oko 200 metara koji završava 15-metarskim 'skokom' na čijem se dnu nalazi voda. Sam speleološki objekt poznat je kao izvor rijeke Karišnice, te je kraških fenomena, kojeg posjećuju turisti.


HGSS ističe kako su njemački turisti nakon 200 metara horizontalnog kanala naišli na 15 metarski 'skok' u kojeg je pao 10-godišnji dječak. Dječak je u padu zadobio teške ozljede, prijelom ruke i izgubio je svijest, te je do dolaska spašavatelja bio vidno pothlađen.

Srećom zadržao se na čvrstoj polici, i nije pao u vodu. Majka koja je u pokušaju da mu pomogne i sama pala za njim u ponor, srećom je prošla bez vidljivih ozljeda ali bez mogućnosti izlaska iz podzemne klopke.

U jami se nalazio još jedan dječak, te otac obitelji koji je pozvao pomoć, navodi HGSS. Spasioci su, nakon medicinskog zbrinjavanja, teško ozlijeđenog i pothlađenog dječaka izvukli iz jame kao i njegovu majku te drugog tek nešto malo starijeg dječaka. Izvlačenje je bilo otežano zbog uskih kanala i prolaza u jami.

Stanje ozlijeđenog je za sada stabilno. Spašavanje je završilo sretno zahvaljujući brzoj i stručnoj intervenciji pripadnika HGSS-a Stanice Zadar, ističe HGSS.