'MAS JE RAZBIJEN'

Španjolski tisak likuje zbog Katalonije

26.11.2012 u 13:51

Bionic
Reading

Španjolski tisak u ponedjeljak nije nimalo štedio katalonskog čelnika Artura Masa, čija je stranka na prijevremenim pokrajinskim izborima u nedjelju izgubila većinu, čime je katalonskom predsjedniku otežan put za raspisivanje referenduma o odcjepljenju Katalonije

'Mas ulazi u povijest', ironizira dnevnik El Mundo (desni centar) i ocjenjuje da je katalonski predsjednik 'na sceni izveo najsmješniju epizodu u trideset godina regionalne politike'.

Masova stranka CiU (Konvergencija i unija), vodeća u koaliciji koja vlada bogatom Katalonijom, zapravo je gubitnik izbora koji su trebali ojačati njezin položaj i osigurati apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu sa 135 mjesta. Umjesto toga, CiU je sa 62 mjesta u sadašnjem sazivu pao na 50.

Analitičari ocjenjuju da je umjereni konzervativac Mas platio cijenu vlastite nedorečenosti jer je u kampanji izbjegavao riječ 'neovisnost'. Drže da je kažnjen i zato jer je provodio politiku štednje pod budim okom Madrida.

'Masov plan srušen na biralištima', naslovljuje El Pais (lijevi centar) i ocjenjuje da 'katalonski predsjednik gubi desetke tisuća glasova unatoč snažnom odzivu' na izbore.

'Mas gubi svoj referendum', naslovljuje konzervativni dnevnik ABC i piše da je izborima 'Katalonija odbacila neovisnost'.

Masov poraz priznao je i katalonski tisak. Tako La Vanguardia piše 'Mas teško kažnjen' i dodaje da je predsjednik prijevremenim izborima zakomplicirao vlastitu budućnost. Dnevnik El Periodico na naslovnici donosi golem naslov 'Razbijen'.

Katalonija se ne odvaja od Španjolske