Pedro Sanchez

Španjolski premijer: Podrška NATO-a Ukrajini je neslomljiva

30.05.2022 u 14:46

Bionic
Reading

NATO-va potpora Ukrajini je neslomljiva i ruski predsjednik Vladimir Putin neće postići svoje ciljeve u zemlji na koju su njegove snage izvršile invaziju 24. veljače, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez u ponedjeljak

Rat u Ukrajini i zahtjevi Finske i Švedske da se pridruže obrambenom savezu dominirat će samitom Sjevernoatlantskog saveza u Madridu od 28. do 30. lipnja kojemu će domaćin biti Sanchez.

"Odlučna podrška Ukrajini jedini je način da se osigura da Europa i svijet koji smo izgradili ima sigurnu budućnost", rekao je premijer na događanju u povodu 40. godišnjice članstva Španjolske u NATO-u.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na istom događaju da će "hladna eksplozija sukoba" zasjeniti povijesni samit.

Ukrajinske snage borile su se u ponedjeljak da zadrže uništeni grad Sjeverodonjeck u regiji Luhansk, koji je u fokusu ofenzive Moskve koja pokušava preuzeti kontrolu nad Donbasa na istoku Ukrajine, što je jedan od Putinovih ratnih ciljeva.

Finska i Švedska službeno su predale zahtjeve za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjednu zemlju, poništivši time desetljećima dugu vojnu neutralnost. No Turska se usprotivila pridruživanju skandinavskih zemalja, otežavši sporazum koji bi omogućio povijesno proširenje saveza.

Stoltenberg je rekao u ponedjeljak u Madridu da je NATO spreman "braniti svaki pedalj teritorija saveznika od bilo kakve prijetnje iz bilo kojeg smjera" te da daje podršku Ukrajini da očuva svoje "pravo na samoobranu, sadržano u povelji UN-a".

"Na samitu u Madridu, zacrtat ćemo put za sljedeće desetljeće, prilagodit ćemo naše odvraćanje i obranu za opasniji svijet", rekao je šef NATO-a.