jasna poruka

Španjolska vjeruje da bi uspostava države Palestine bila rješenje sukoba na Bliskom istoku

13.05.2021 u 07:34

Bionic
Reading

Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gónzalez Laya poručila je u srijedu kako je jedino rješenje sukoba na Bliskom istoku uspostava države Palestine koja bi bila uz Izrael.

"Jedino rješenje je uspostava dviju država koje bi živjele jedna pored druge u miru i sigurnosti. Jedino to može doprinijeti pravednom i dugotrajnom miru na Bliskom istoku", izjavila je španjolska ministrica na konferenciji za medije u Madridu.

Nasilje je izbilo prošlog petka pred jeruzalemskom džamijom Al-Aqsa usred gnjeva Palestinaca koje iz domova izbacuju židovski naseljenici koji šire svoja naselja na okupiranom teritoriju uz odobrenje izraelske vlade i podršku vojske bez obzira na to što se tome protive Ujedinjeni narodi.

"Jako smo zabrinuti prisilnim iseljavanjem palestinskih obitelji iz istočnog Jeruzalema te smo s ostatkom EU-a zatražili da Izrael prestane s tim prisilnim izbacivanjem Palestinaca", rekla je Gónzalez Laya.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV

Izrael odbija nadležnost Međunarodnog kaznenog suda te ne dopušta istrage ratnih zločina.

"Zabrinuti smo nasiljem posljednjih dana u Jeruzalemu i Gazi. Životi civila moraju biti zaštićeni, uvijek i iznad svega", rekla je španjolska ministrica, dodavši da odlučno osuđuje i lansiranje raketa iz pojasa Gaze na izraelski teritorij.

"Pozivamo sve aktere da izbjegnu provokacije, isticanje mržnje i poticanje nasilja. Moramo sačuvati povijesni status svetih mjesta", dodala je.