PADAJU REKORDI

Španjolska se kuha na +30: Možete li vjerovati da su ove fotografije snimljene danas?

12.12.2023 u 21:40

Bionic
Reading

Dok se veći dio Europe sprema za zimovanje, Španjolci o bijelom Božiću mogu samo sanjati. Ljeto s četiri toplinska vala koja su odnijela ljudske živote kao da u ovoj zemlji nije nikad prestalo. Čak i sredinom prosinca krajevi uz mediteransku obalu bilježe temperature blizu 30 stupnjeva

U subotu je Pirinejski poluotok preplavila topla zračna masa, što je dio globalnog obrasca rasta temperatura koji znanstvenici naširoko pripisuju ljudskoj aktivnosti, piše Reuters.

'Ovo je jedna od najtoplijih zračnih masa ikad zabilježenih u Španjolskoj u prosincu', rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik nacionalne meteorološke agencije AEMET.

Del Campo prije svega misli na gradove na sunčanoj obali Sredozemlja, poput Valencije, gdje su zabilježene temperature od najmanje 27 stupnjeva, dva stupnja više od prethodnog rekorda za posljednji mjesec u godini.

U zračnoj luci Malaga, gdje su snimljene ove fotografije, danas je za gotovo pet stupnjeva srušen povijesni temperaturni rekord, kad je izmjereno 29,4 stupnja. Meteorološka postaja u toj zračnoj luci istog je datuma prije 25 godina izmjerila rekordnik 24,6.

  • +7
Toplo vrijeme u Malagi Izvor: Profimedia / Autor: Lex Zea / Zuma Press / Profimedia

Meteorolog José Luis Escudero kaže da je pokrajina Malaga sve bliže bilježenju najtoplije godine od 1961. 'Kao da smo na početku lipnja ili u sredini rujna', rekao je.

Del Campo, pak, upozorava da neuobičajene vrućine, uz predviđanja rijetkih padalina do kraja veljače, najavljuju 'ne baš dobru' sezonu za zimske sportove koji ovise o snijegu. A topljenje snijega na visokim pirinejskim vrhovima također je ključan izvor vode za proljeće i ljeto.

Iznimna toplina trebala bi prestati nakon srijede kada AEMET prognozira da će hladniji zrak dovesti temperature do normalnijih vrijednosti za prosinac, ali u popularnom skijalištu Navacerrada u blizini Madrida posjetitelji su žalili zbog nedostatka snijega.

Vicente Solsona, 66-godišnji umirovljeni sveučilišni profesor iz istočne pokrajine Castellon, rekao je da bi Navacerrada trebala imati najmanje metar snijega u ovo doba godine. 'Uništavamo sve. Problem je što nema povratka', rekao je.