PRAVO RODITELJA NA ATEIZAM

Španjolska obitelj uspjela ukloniti križeve iz škola

10.11.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Jedna je obitelj iz mjesta Almendralejo (Badajoz, Španjolska) uspjela u tome da se iz javne škole koju pohađaju djeca te obitelji uklone križevi i drugi vjerski katolički simboli. Trebale su im godine i neće posustati dok Viši sud pravde u pokrajini Extremadura ne zadovolji njihove zahtjeve 'u potpunosti'

Lorenzo Losada, otac obitelji, započeo je parnicu prije pet godina, ali, kako kaže, 'svi su gledali poprijeko'.

Situacija u školi Ortega y Gasset je za njega i suprugu, ateiste, bila nepodnošljiva.

'Nije problem samo u križevima već u tome da su prisiljavali našu djecu da idu na misu i da mole krunicu', kaže Losada.

Lorenzo je socijalist od svoje 16. godine i nije želio slučaju dati veći publicitet da se ne bi optuživala njegova (u Španjolskoj) vladajuća stranka da stoji iza ovih zahtjeva.

Štoviše, nije zadovoljan popustljivošću PSOE-a prema Katoličkoj crkvi i kaže da je između lojalnosti prema članovima obitelji i lojalnosti stranci izabrao prvo.

Losada svjedoči da nikakve odmazde prema djeci u školi nije bilo, da su profesori korektni, da se mnogi čak i slažu s njegovom akcijom, ali da većina prihvaća tradiciju i običaje i ne želi se javno kompromitirati.

Španjolski sud pozvao se na presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2009. u kojoj stoji da vjerski simboli 'krše slobodu roditelja u odabiru načina odgoja djece'.