KONTROVERZAN POTEZ

Španjolska nacionalizirala jednu od najvećih banaka

10.05.2012 u 10:41

Bionic
Reading

Nadajući se da će stati na kraj četverogodišnjoj bankarskoj krizi, španjolska vlada je odlučila preuzeti Bankiju, jednu od najvećih banaka u zemlji, javlja Reuters. Kako BBC piše, radi se o djelomičnoj nacionalizaciji ove banke

Vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya kazala je Španjolcima da je bankarski sektor siguran.

Bankia, četvrta najveća španjolska banka, koja drži 32 milijarde eura, sada će dobiti 4,4 milijarde eura kredita od španjolskog fonda za spašavanje koje će pretvoriti u dionice.

Bankia je nastala 2010. godine amalgamacijom sedam štedionica.

BBC-jev urednik biznisa Robert Peston je rekao kako je 'djelomična nacionalizacija kontroverzan potez, jer će dovesti do velikih gubitaka tisuća španjolskih investitora koji su kupili dionice Bankije i osigurali joj kapital kada je bila na burzi prošle godine'.


Mnogi su zabrinuti zbog duga španjolskih banaka i straha da će Španjolskoj biti potrebna pomoć.

Španjolska Središnja banka je dodala da je 'Bankia solventna institucija koja nastavlja raditi na potpuno normalan način i da njeni korisnici i štediše nemaju razloga za zabrinutost'.

Aktualna španjolska vlada, izabrana u prosincu, dosad je inzistirala na tome da nema javni novac kojim bi spasila banke. Ipak, premijer Rajoy je u ponedjeljak priznao, ukoliko bude 'potrebno potaknuti kreditiranje', da će to i učiniti 'ako ne bude drugog izbora'.

U ponedjeljak je predsjednik uprave Bankije Rodrigo Rato, inače bivši ministar gospodarstva iz prijašnje vlade, morao dati ostavku. Dok je bio na čelu Bankije, cijena njenih dionica pala je za 40 posto.