oluja filomena

Španjolska na udaru snježne oluje i kiše, promet ograničen ili prekinut na 300 autocesta širom zemlje

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2021 10:53
  • Objavljeno 08.01.2021 u 10:53
Snježna oluja u Španjolskoj

Snježna oluja u Španjolskoj

Izvor: EPA / Autor: Pedro Puente Hoyos

Čitava Španjolska, osim grada Melille na sjeveru Afrike, nastavlja biti pod valom intenzivne hladnoće, vjetra kiše i snijega pa je promet u petak ograničen ili prekinut na oko 300 autocesta diljem zemlje

Zbog nadolazeće oluje "Filomene" od četvrtka je na snazi upozorenje najviše razine od moguće snježne mećave u Madridu i susjednoj pokrajini Casitilla La Mancha, izvijestila je državna meteorološka agencija (AEMET). Snijeg se očekuje i na sjeveroistoku u Kataloniji i Aragónu te na zapadu u Extremaduri. U petak ujutro je otežan promet na 267 glavnih autocesta te je potpuno obustavljen na 36 manjih cesta.

U četvrtak je počeo padati snijeg u Madridu i okolici, i to nakon dugo vremena. Posljednjih godina u glavnom gradu nije bilo snijega. Temperatura se spustila do neuobičajenih -6 Celzijevih stupnjeva. Na jugu zemlje, u pokrajini Andaluziji, pada snažna kiša. Zbog slabe vidljivosti je trajekt sa 76 putnika udario u pristanište na kanarskom otoku Gran Canarija, no nitko nije ozlijeđen.

  • +10
  • +7

Snijeg u Španjolskoj

Izvor: EPA / Autor: Pedro Puente Hoyos

U Španjolskoj je zbog pandemije zabranjeno putovanje između 17 autonomnih pokrajina bez opravdanog razloga no kafići i drugi objekti su otvoreni. Policijski sat je na snazi od ponoći do 6 ujutro.