SNAŽNI IZVOZ

Španjolska izašla iz recesije

24.10.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Španjolsko je gospodarstvo u trećem tromjesečju izašlo iz dvogodišnje recesije zahvaljujući snažnom izvozu, dok je domaća potražnja i dalje prigušena, objavila je danas središnja banka

Aktivnosti su u razdoblju od srpnja do rujna porasle za blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je njihov prvi rast u proteklih devet tromjesečja.

Prema izvješću Banco de Espana, izvoz je pridonio rastu aktivnosti s 0,4 postotna boda dok je udio domaće potražnje bio negativan i iznosio je minus 0,3 postotna boda.

Središnja banka tradicionalno objavljuje svoje procjene oko tjedan dana prije no što državni statistički ured INE objavi službene preliminarne brojke. INE će ih objaviti 30. listopada a dvije institucije rijetko se kada razlikuju u procjenama, napominje Reuters.

Od početka 2008. španjolsko se gospodarstvo smanjilo ukupno 7,5 posto. Te je godine urušavanje tržišta nekretnina poslalo milijune radnika na cestu, prouzročivši temeljiti preustroj financijskog sektora i stečaj tisuća poduzeća.

Izvoz je pak od 2008. do ove godine porastao ukupno 14,6 posto i sada čini nešto više od trećine ukupnog BDP-a. Prije pet godina njegov je udio u BDP-u iznosio tek dvadesetak posto.

U razdoblju od siječanja do kolovoza izvoz je na godišnjoj razini porastao 6,6 posto, na rekordnih 155,8 milijardi eura, objavilo je danas ministarstvo gospodarstva. Promet u maloprodaji smanjio se pak u kolovozu 38. mjesec zaredom.

Reuters napominje da je i tvrdokorno visoka nezaposlenost u Španjolskoj možda dosegnula vrhunac. Službeni podaci za treće tromjesečje bit će objavljeni sutra a analitičari koje je ta novinska agencija anketirala prognoziraju klizanje stope nezaposlenosti na 26,1 posto, s 26,3 posto koliko je iznosila na kraju lipnja.

Vlada za iduću godinu očekuje rast gospodarskih aktivnosti za 0,7 posto, nakon njihova 1,3-postotnog pada u tekućoj godini.