MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA RADA:

Španjolska i Grčka imaju više nezaposlenih nego afričke zemlje

nezaposleni

nezaposleni

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Hemera

Španjolska i Grčka imaju, gledano u postotcima, više nezaposlenih nego mnoge afričke zemlje, pokazalo je istraživanje Međunarodne organizacije rada (ILO)

Nezaposlenost u Španjolskoj s 24,5 posto i Grčkoj s 22,3 posto nezaposlenih veća je nego u svim drugim državama obuhvaćenima međunarodnim statističkim analizama, objavio je u ponedjeljak list Financial Times Deutschland (FTD), pozivajući se na istraživanje ILO-a.

Slično je stanje i kad se uzmu u obzir statistički podaci o nezaposlenosti mladih. U Grčkoj je nezaposleno 55 posto osoba mlađih od 24 godine, a u Španjolskoj oko 53 posto.

ILO je analizirao podatke za 178 država u cijelome svijetu. Osim toga, u oko 50 njih obavljane su ankete, kako bi se podaci mogli usporediti u međunarodnim okvirima. Među afričkim, karipskim i latinoameričkim državama, za koje postoje samo procjene, samo je nekoliko njih u kojima je bez posla više ljudi nego u Grčkoj ili Španjolskoj, navodi se u izvješću. Namibija je, primjerice, jedna od tih zemalja koja ima veću stopu nezaposlenosti od dviju južnoeuropskih država.

ILO procjenjuje da će stopa nezaposlenosti u južnoj Europi i u budućnosti biti visoka.

'Čak i ako kriza eura u idućim mjesecima ne eskalira, nezaposlenost u južnim članicama eurozone idućih će godina vrlo će se sporo smanjivati', izjavio je za FTD Ekkehart Ernst, voditelj odjela za prognoze ILO-a.

Organizacija pretpostavlja da će 2015. u Grčkoj biti 20,3 posto nezaposlenih, a u Španjolskoj 23,4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi