OTVORENO DRUŠTVO

Soros zbog kontrole medija tuži Berlusconija

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 11.03.2010 16:53
  • Objavljeno 11.03.2010 u 15:58
Berlusconi G8

Berlusconi G8

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Institut Otvoreno društvo koji je osnovao milijarder George Soros Europskom sudu za ljudska prava iznio je slučaj kontrole talijanskog premijera Silvija Berlusconija nad talijanskim televizijama upozoravajući da je to nedemokratska praksa

Pravna inicijativa Otvorenog društva je rekla da intervenira u dugotrajnu pravnu borbu televizijske kuće Centro Europa 7, koja tvrdi da je niz vlada gotovo desetljeće blokiralo njeno pravo na frekvenciju koju je dobila 1999. godine.

Europa 7 tvrdi da su njezine frekvencije nezakonito dane postaji Rete 4, koja je dio Berlusconijeve grupe Mediaset, koja prvotno nije imala koncesiju, ali je kasnije njezina privremena odobrenja formalizirala Berlusconijeva vlada. Mediaset tvrdi da Europa 7, koju je osnovao talijanski poslovni čovjek Francesco Di Stefano, nema prava na frekvencije.

'Ovaj slučaj pokazuje propust niza talijanskih vlada da riješe pitanje koncentriranog nadzora i sukoba interesa u emitiranju', rekao je James A. Goldston iz Pravne inicijative Otvorenog društva.

'Talijanska situacija neprihvatljiva je za demokraciju i pozivamo Europski sud da podrži načela medijskog pluralizma', rekao je Goldston u izjavi. Sud bi mogao donijeti presudu u idućih nekoliko mjeseci, rekao je agenciji Reuters.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi