pregovori o vladi

Socijaldemokrati u Njemačkoj kao Most: Nije koalicija, nego - suradnja

13.12.2017 u 11:28

Bionic
Reading

Zbog otpora stvaranju velike koalicije njemački SPD razmatra dosad neviđen oblik suradnje u vladi nazvan KoKo koalicija (koalicija suradnje)

Predsjednik njemačkog SPD-a Martin Schulz u utorak navečer na sjednici zastupničkog kluba stranke pojasnio je kako bi tzv. KoKo koalicija značila da samo ključni projekti potpadaju pod koalicijski ugovor demokršćana i socijaldemokrata, dok bi se o ostalim temama slobodno raspravljalo u Bundestagu. Na taj način bi se, istaknuo je Schulz, stvorio prostor za profiliranje.

Matthias Mirsch, predsjednik Parlamentarne ljevice, udruženja socijaldemokratskih zastupnika unutar zastupničkog kluba SPD-a, kazao je da bi na taj način bili 'vrlo vezani za saveznu vladu'.

Dio SPD-a pak vrlo kritički promatra koalicijski ugovor s Merkeličinim CDU-om iz 2013. godine, pa se tako navodi kako mnogima nije jasno tko je, primjerice, bio odgovoran za uvođenje minimalca.

Socijaldemokratska stranka Njemačke strahuje da bi iz velike koalicije izašla kao gubitnik, dodajući da bi se, ukoliko određene teme ostanu otvorene, tijekom borbe za ključne projekte moglo jasnije staviti do znanja tko se za što zalaže i što se provodi na čiji zahtjev, uz pomoć drugih stranaka. Mirsch ističe da bi SPD s takvim modelom bio mnogo slobodniji.

  • +19
Sva lica Martina Schulza Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch

U velikoj koaliciji CDU, CSU i SPD promatrani su kao monolitni blok, a SPD je morao odbiti prijedloge Ljevice i Zelenih, iako su stajali u izbornom programu socijaldemokrata.

'Ovako bismo imali slobodu da i izvan takve suradnje glasamo s drugim zastupničkim klubovima. Nazvao bih to suradnjom koja je mnogo slobodnija od koalicije', kazao je Mirsch.

  • +16
TV debata: Angela Merkel i Martin Schulz Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podsjetimo, u srijedu počinju pregovori tehničke kancelarke i predsjednice Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel, predsjednika Kršćansko-socijalne unije Horsta Seehofera i predsjednika Socijaldemokratske stranke Martina Schulza te šefova zastupničkih klubova radi izvođenja zaključaka o zajedničkim stavovima i odlučivanja o daljnjem postupanju.

Inače, kancelarka i predsjednik SPD-a dogovorili su se da će prvi razgovori biti u potpunosti povjerljivi, bez fotografiranja i izdavanja priopćenja.