SOLIDARNOST SA ZVIŽDAČEM

Snowden postao rektor Sveučilišta u Glasgowu

19.02.2014 u 13:14

Bionic
Reading

Bivši savjetnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden, optužen za špijunažu u svojoj zemlji koji je dobio azil u Rusiji, izabran je za počasnog rektora Sveučilišta u Glasgowu, objavilo je u utorak škotsko sveučilište na društvenoj mreži Twitter

Edward Snowden je prihvatio poziv skupine studenata i pobijedio troje protukandidata. Američki zviždač u izjavi za Guardian poručio je da je riječ o hrabroj i povijesnoj odluci koja podržava akademske slobode.

'U svijetu u kojem mnoštvo naših misli, sumnji i planova mora biti povjereno otvorenom internetu, masovni nadzor nije samo pitanje privatnosti, već akademske i općenito ljudske slobode', rekao je Snowden.

Među prethodnim počasnim rektorima su bili Winnie Mandela i Mordechai Vanunu koji je britanskim medijima otkrio tajni izraelski nuklearni projekt u pustinji Negev.

Ovo uglavnom simbolično mjesto s trogodišnjim mandatom podrazumijeva zastupanje interesa studenata, prenosi AFP.

Sveučilište je po objavi imenovanja preciziralo da je glavna uloga rektora predstavljati interese studenata i da izbor rektora u potpunosti ovisi o studentima. Studenti su naveli da su željeli izraziti solidarnost Snowdenu i drugim zviždačima.