THE ECONOMIST

Snowden od SAD-a može pobjeći i na Balkan

Bionic
Reading

The Economist piše da bivši zaposlenik CIA-e Edward Snowden može pobjeći u mnoge zemlje u svijetu s kojima američke vlasti nemaju potpisane sporazume o izručenju pa između ostaloga i u sve zemlje bivše Jugoslavije. Prema ovom listu, Snowden bi mogao pobjeći u oko 60 zemalja svijeta, koje sa SAD-om nemaju sporazum o izručenju, a među njima se nalaze i sve zemlje bivše Jugoslavije

Inače, SAD je imao sporazum o izručenju s bivšom Jugoslavijom prije njenog raspada. Nakon raspada Jugoslavije početkom 1990-tih, SAD je priznao neke od republika bivše Jugoslavije kao njene 'zemlje nasljednice'. Prema posljednjim podacima, Snowden je već zatražio politički azil u Ekvadoru. Međutim, postoje mnoga mjesta u koja može pobjeći, a da izbjegne američki zakon. Prema The Economistu, do sada je 100 zemalja u svijetu sa SAD-om potpisalo Sporazum o izručenju, što znači da te zemlje moraju poštovati zahtjev američkih vlasti da uhite i predaju osumnjičene koje traži SAD.

Međutim, oko 60 zemalja diljem svijeta nije sa SAD-om potpisalo takav sporazum, te stoga one i nisu zakonski obavezne izručiti osumnjičene koje od njih zatraže američke vlasti.
Među tim zemljama nalaze se Kina, Rusija i mnoge druge, uglavnom, siromašne i nerazvijene države u svijetu. Tako, Snowden, između ostalog, može pobjeći i u Afganistan, Kamerun, Bjelorusiju, Iran, Maroko, Katar, Saudijsku Arabiju i Siriju.

No The Economist navodi kako postoje 'rupe u zakonu' koje mogu zaštititi osobe kojima prijeti smrtna kazna ili osobe koje podnesu zahtjev za azil. Tako se osnivač Wikileaksa Julian Assange već neko vrijeme nalazi u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu nakon što je dobio politički azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Međutim, The Economist piše da nepostojanje sporazuma o izručenju ne znači i da zemlja ne može udovoljiti zahtjevima SAD-u da uhiti osumnjičenog.

Stoga, na kraju teksta je navedeno da Snowden ipak mora dobro razmisliti o svojoj idućoj destinaciji ako želi pobjeći od američkih vlasti. Podsjećamo, Rusija i Kina su negirale bilo kakvu umiješanost u slučaj bijega bivšeg zaposlenika agencije NSA Edward Snowdena naglasivši da nisu umiješane u njegove planove o putovanjima u druge zemlje. Prema posljednjim podacima, Snowden se, u zračnoj luci Šeremetijevo u Moskvi trebao ukrcati u zrakoplov za Kubu, odakle bi otišao u Ekvador, gdje je već zatražio azil. Kineske vlasti su navele kako je Hong Kong imao pravo pustiti Snowdena da putuje u neku drugu državu.
Američke vlasti su prethodno priopćile da je odluka vlasti Hong Konga da oslobodi Snowdena 'namjerni izbor vlade da oslobodi bjegunca, unatoč važećem nalogu za uhićenje i da odluka nesumnjivo ima negativan utjecaj na američko-kineske odnose'.

Prema pisanju američkih medija, 'slučaj Snowden' daje loš presedan koji bi mogao otkriti složene međunarodne sporazume o tome kako države tumače zakone i posebno ugovore o izručenju.
Podsjećamo, Snowden je optužen za špijunažu, jer je u listovima The Guardian i The Washington Post iznio tajne podatke koje posjeduje NSA. Također, optužen je jer je bez dozvole u javnost iznio podatke o nacionalnoj obrani i tajne obavještajne podatke, ali i za krađu državne imovine. Snowden će biti deveta osoba u povijesti optužena pred američkim sudom po kaznenom zakonu '1917 akt špijunaže'. Od devet do sada optuženih, sedam je procesuirano za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se bivši zaposlenik Nacionalne sigurosne agencije (NSA) Snowden još uvijek nalazi u tranzitnom dijelu aerodroma Šeremetjevo u Moskvi.
Komentirajući američki zahtjev za ekstradiciju Snowdena, Putin je istakao da Rusija nema sporazum sa SAD-om o izručenju i da stoga neće udovoljiti američkom zahtjevu o izručenju.