PUTIN INZISTIRA DA NE ŠTETI SAD-U

Snowden od Rusije zatražio politički azil

01.07.2013 u 22:19

Bionic
Reading

Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden, koji se nalazi na zračnoj luci u Moskvi i kojeg Washington traži zbog špijunaže, zatražio je politički azil u Rusiji, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poručio da može ostati u zemlji ako prekine sa svojim protuameričkim aktivnostima

'Jučer (u nedjelju) u 22.30 sati britanska državljanka Sarah Harrison došla je u konzularnu službu na zračnoj luci Šeremetjevo u Moskvi i predala Snowdenov zahtjev za politički azil' u Rusiji, rekao je konzularni dužnosnik zračne luke Kim Ševčenko.

Sarah Harrison je zaposlenica internetske tvrtke WikiLeaks, koja je Snowdenu organizirala pratnju na njegovu putovanju iz Hong Konga 23. lipnja, kamo je otputovao nakon što je razotkrio tajne američke špijunske programe za nadzor elektroničkih komunikacija u svijetu.

Upitan o njegovoj sudbini, ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je na konferenciji za novinare rekao da ga Moskva ne kani izručiti.

'Rusija nikada ne izručuje ljude i nema namjeru to učiniti. (...) U najboljem slučaju, razmijenili smo naše tajne agente za pojedince uhićene i osuđene u Rusiji', rekao je.

Naglasio je ipak da Snowden mora prekinuti svoje protuameričke aktivnosti ako želi ostati u zemlji. 'Za ostanak ovdje postoji jedan uvjet: mora prestati raditi to čime šteti našim američkim partnerima, iako znam da to zvuči čudno kad dolazi iz mojih usta', reka je Putin novinarima nakon moskovske konferencije izvoznika nafte.

Snowden je zatražio politički azil i od Ekvadora. Ekvadorske vlasti poručile su da će ga razmotriti ako stigne na njihov teritorij.