OSTOJIĆ UGOSTITELJIMA

Sniženje cijena je uvjet za niži PDV

04.01.2012 u 16:20

Bionic
Reading

Novi ministar turizma Veljko Ostojić predstavio je novinarima svoje suradnike i nabrojao čega će se držati u sljedeće četiri godine. Prvi na listi prioriteta su: konkurentnost, upravljanje turizmom (a ne da se turizam 'sam događa'), povlačenje sredstava iz EU fondova te investicije

Jedan od trojice Ostojića u novoj Kukuriku vladi pokušat će podignuti turizam na višu granu. Novog ministra Veljka Ostojića mijenjat će Oleg Valjalo koji dolazi iz privatnog sektora (bankarstvo i turizam), a tajnik mu je Bernard Zenzerović - dosadašnji pročelnik Ureda Grada Pule.

SMANJENJEM PDV-A U TURIZMU DO BOLJE USLUGE I VEĆE ZAPOSLENOSTI?

Ostojić naglašava da je pitanje konkurentnosti Hrvatske kao turističke destinacije jedan od  pioriteta njegova mandata. Tomu, kaže, može doprinijeti i smanjenje stope PDV-a u turizmu, što je ujedno prva točka njegove turističke strategije. Istaknuo je da se niži PDV u turizmu neće dati bez obećanja strukovnih udruga da će se efekti tog spuštanja osjetiti na tržištu:

'Višak ne smije završiti isključivo u džepovima kompanija ili fizičkih osoba koje obavljaju ugostiteljske usluge prehrane i smještaja za koje bi se trebala spustiti stopa PDV-a, nego bi se dio efekata trebao pretvoriti u niže cijene. Zaposlenost bi u tom slučaju trebala u najmanju ruku ostati na razini na kojoj je danas ili bi se trebala otvarati nova radna mjesta. Treći efekt smanjenja PDV-a trebao bi se vidjeti u povećanju kvalitete usluge.'

Smanjenje PDV-a dovelo bi i do povećanja konkurentnosti Hrvatske koja se po tom pitanju nalazi na 34. mjestu u svijetu, drugom mjestu u Europi i na osmom mjestu na Mediteranu.

'TURIZAM SE NE DOGAĐA - NJIME SE UPRAVLJA'

'Mi moramo upravljati turizmom, a ne pustiti da nam se turizam događa kao što je to bio slučaj do sada', rekao je Ostojić i kao vrlo važno naglasio povlačenje sredstava iz EU fondova za turizam. 'Investicije u cijelosti, bile one strane ili domaće, vrlo su potrebne za turizam, ali i gospodarstvo u cijelosti. No prije toga Hrvatska mora postati konkurentnija i time investicijski privlačnija.'

PRIVATIZACIJA DRŽAVNIH TURISTIČKIH KOMPANIJA

Najavio je privatizaciju 15 turističkih trgovačkih društava u državnom vlasništvu, ali tek nakon restrukturiranja što bi, kaže, moglo trajati i do tri godine. 'Najprije identifikacija od kompanije do kompanije, a zatim restrukturiranje. Radi se plan privatizacije i sigurno da će se dogoditi i neke promjene u upravljačkim strukturama', kaže Ostojić i dodaje da natječaj za Brijuni Rivijeru istječe, a da će se natječaj produljiti samo za dvije lokacije.

'Za Marinu će se natječaj dovršiti u predviđenom roku, a budući da nažalost postoje interesi 'nekvalitetnih' investitora koji nisu stigli pripremiti dokumentaciju za lokacije Pineta i Hidrobaza, za njih će se produljiti natječaj', rekao je Ostojić.

IZMJENA NOVOG ZAKONA O TURISTIČKOM ZEMLJIŠTU

Ostojić je nastavio u 'konkretnom tonu' i rekao da očekuje izmjenu Zakona o turističkom zemljištu koji je donesen 1. kolovoza 2011. godine.

'Učinjene su već neke aktivnosti u provedbi ovoga zakona i sada se vidi gdje je 'tanak'. Tražit ću da se sastanu sva ministarstva da se vide njihova viđenja oko problematičnih točaka. Zatim želim čuti privatni sektor pa da vidimo kako treba mijenjati stvari. Moj osnovni prijedlog će biti da se mijenja model za kampove, odnosno da se ne ide u suvlasničku zajednicu, nego da koristimo model kao za turistička naselja. Ovo je nepotrebno', kaže Ostojić.

'SVAKI DOBRONAMJERNI GOST JE DOBRODOŠAO!'

Ostojić je komentirao i sukob dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića i šefice destinacijskog menadžmenta Pave Župan Rusković. Naime, ona je javno kritizirala turiste iz Australije i Novog Zelanda zbog prekomjernog konzumiranja alkohola te rekla kako bi bilo bolje da nisu ni došli. Nakon toga ju je Vlahušić smijenio.

'Svaki dobronamjerni gost u Hrvatskoj je dobrodošao! Neovisno radi li se o strancima ili domaćima, Rusima ili Novozelanđanima. Ako su te situacije zaista izašle izvan okvira normalnog ponašanja, onda je to pitanje za policiju, a to je manje turističko pitanje. Mislim da je zbog toga pitanje organizacija, na čijem je čelu bila Pave Župan Rusković, da se koordiniraju različita tijela. Ne poznam detaljno odnose između gradonačelnika i Župan Rusković, ali mislim da je to šteta za dubrovački i hrvatski turizam i da bi bilo dobro da gradonačelnik i Pave Župan Rusković sjednu zajedno i razgovaraju o tome, jer jedna izjava ne bi smjela biti prepreka jednom ozbiljnom turizmu', rekao je Ostojić.

Na pitanje misli li da do smjene Pave Župan Rusković nije smjelo doći kaže: 'Rekao sam sve što mislim.'