FASCINANTAN SUSRET

Snimljena super-rijetka životinja – prašumski pas

27.06.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Skrivene kamere - klopke nedavno su u džungli Amazonije snimile jedno od najrjeđe viđenih stvorenja svijeta – kratkouhog psa

Šanse da se sretne ova životinja mnogo su manje nego da se naiđe na tajnovitog jaguara.

'Izuzetno se teško i rijetko viđaju', izjavila je ekologinja i veterinarka Renata Leite Pitman s Duke Universityja koja surađuje s National Geographicom.

'Vrlo su plahi i potpuno drugačiji od kućnih ljubimaca', dodala je.

Pitman se već 14 godina bavi istraživanjem kratkouhih pasa, a za to vrijeme uspjela je ogrlicama označiti samo pet primjeraka.

No videosnimke ovog mesoždera latinskog naziva Atelocynus microtis, naoružanog tamnim krznom kojim se odlično stapa s okolinom, na slobodi su osobito rijetke.

Fascinantan zapis zapravo je nastao sasvim slučajno. Krajem svibnja biolog Lary Reeves, borac za zaštitu životinja, postavio je kameru usmjerenu u raspadnuto truplo pekarija kako bi snimio gozbu kraljevskih lešinara. Pregledavajući snimku, iznenadio se kada je vidio super-rijetkog psa.

'Pas je došao samo 20 minuta nakon što smo mi otišli', rekao je Reeves. 'Bilo je to ludo', dodao je.

No životinja se nije dugo zadržavala pred kamerom. Ponjušila je lešinu, pogledala kameru i potom kliznula u džunglu.

Leite Pitman kaže da je takvo ponašanje uobičajeno za šumske pse - da izbjegavaju uređaje na kojima osjećaju tragove ljudskih mirisa.

Budući da su rijetki, o njihovu životu i ponašanju zna se vrlo malo. No američka ekologinja kaže da joj se čini da im broj zadnjih godina opada zbog krčenja šuma, odnosno nestajanja staništa.

Dolje možete vidjeti jednu rijetku stariju snimku psa, koja se obično koristi kao ilustracija za Wikipediju, a na ovom linku u National Geographicu novu.