OGORČENI

Snimljen sastanak liječnika u Dubravi: 'Bolnica je pukla. Mi smo pukli'

31.10.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Jučer je održan sastanak liječnika u KB Dubravi koji je sazvao dr. Ivica Lukšić, glavni čovjek za Covid u KB Dubrava. Telegram je objavio detalje sastanka koji su portalu dostavljeni u obliku audio snimke od jednog sudionika sastanka koji je na svoju ruku sve snimio.

Liječnici, čija imena nisu poznata jer se nisu predstavljali kad su uzimali riječ, pitaju, na primjer, svog šefa tko će biti odgovoran kad Covid pozitivni pacijenti umru jer im se na odjelu ne može osigurati respirator. Više njih ponavlja da respiratora nema dovoljno i da će to biti sve veći problem budući da se, kako je naglasio i sam Lukšić, 'vrhunac epidemije očekuje tek oko 20. studenog', piše Telegram.

Liječnici su na sastanku konstatirali da se već šest mjeseci zna da KB Dubrava nema respiratora te su upitali zašto se to dosad nije riješilo.

'Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo čekati da se neko mjesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše', rekla je jedna liječnica. Doktor Lukšić jednog je sudionika razgovora pitao koliko uopće ima respiratora u bolnici.

Podsjećajući na veliki priljev oboljelih, drugi kaže kako će do vrhunca epidemije biti potrebno možda i 140 respiratora.

Jedna doktorica naglašava da su zdravstveni radnici svim oboljelima dužni omogućiti jednaku zdravstvenu skrb. A sljedeći pita šefa: 'Što ćemo napisati? Da je čovjek preminuo jer nije dobio šansu da se liječi?'

  • +17
KB Dubrava Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Lukšić je na to odgovorio da su sve bolnice pod velikim pritiskom, da su respiratori ozbiljan problem te da treba naći balans između broja respiratora koji će bolnici biti potrebni i svih ostalih.

'Vidite, neka pitanja su organizacijska, službujuća, hijerarhijska i ja ih ne mogu riješiti. Morate me razumjeti', kazao je Lukšić.

'Uvijek može bolje. Ali mislim da je dobro poštivati red, odnose i hijerarhiju, svi mi imamo svoje mjesto. Vi morate razumjeti da smo svi mi zaposlenici ove bolnice koja ima svoju strukturu koju svi mi moramo poštivati', kazao je.

Jedan od liječnika odgovorio mu je da je struktura debelo narušena, dok je drugi kazao da je osnovni problem PRIC-a organizacija. 'Nemamo prostora, ni opreme, ni liječnika. I tko će nam to riješiti? Kad se uputimo prema ravnatelju bolnice, kaže nam se da je glavni i odgovorni PRIC, dr. Lukšić i ostali. Kad pitamo vas, loptica se opet prebacuje. Pa kako da mi normalno radimo?'

Zagreb: Prosvjed medicinskih djelatnika ispred KB Dubrava zbog teških uvjeta rada Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Lukšiću je jedan od sudionika kazao da je Lukšić voditelj i koordinator PRIC-a te da je sam birao svoje suradnike.

'Vi te stvari morate razriješiti. Ako ne možete, raspustite stožer', kazao mu je sudionik sastanka.

Liječnici su Lukšiću kazali da su kapaciteti Covid odjela na izmaku iako se medijima tvrdi da u Dubravi ima još dosta kreveta, te da i sam Lukšić daje takve izjave, a onda iz drugih bolnica šalju pacijente koji ne mogu biti primljeni jer nema mjesta.

Jedna liječnica mu je kazala da to više ne radi, a sudionici sastanka tražili su i da im se dovedu infektolozi.

'Ovo je prvi put da s vama imamo sastanak, a kriza traje od ožujka. Sestre su bačene na odjele i prepuštene same sebi. Imamo jedno računalo. Bolnica je pukla. Mi smo pukli. Jedan liječnik na 80 kreveta. Što da kažemo pacijentima kad pitaju mogu li se negdje oprati? Zašto nas nitko ništa ne pita? I tako dalje', rekao je jedan od sudionika. 

Lukšić je, kako piše Telegram, nudio sudionicima novi sastanak za tjedan dana na koji bi doveo doktoricu Peršec koja vodi RIC i dr. Grgurića koji je glavni u RC-u, a jedan od liječnika je kazao da ih dovede sada.

Lukšić im je još jednom kazao da nema ingerencije koje sudionici sastanka misle da ima, te da ne može raditi organizaciju po odjelima jer on koordinira.