VREMENSKE NEPOGODE

Snijeg zabijelio Brač, pomaže u gašenju požara u Muću, bura paralizirala promet

26.03.2019 u 11:04

Bionic
Reading

Nakon pretežno sunčanog i iznadprosječno toplog vremena proteklog vikenda došlo je do nagle promjene pa od jučer snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a jutros se zabijelilo i na Vidovoj gori, najvišem vrhu otoka Brača, dok je na Dinari snježna vijavica

Slobodna Dalmacija pak javlja da je požar, koji je još u nedjelju buknuo u Sutini pokraj Muća, i dalje aktivan, ali da ga od jutros gasi i – snijeg.

Prognoza DHMZ-a kaže da će se oblačnije zadržati u gorju, pogotovo u Lici, u kojoj mjestimice još može biti susnježice i snijega.

U Dalmaciji će prevladavati oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i grmljavinom, osobito na jugu. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura između 6 i 12, na Jadranu od 10 do 15 stupnjeva Celzija.

HAK pak javlja da su zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je preko Karina, Obrovca i Gračaca), Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te državna cesta DC54 Maslenica - Zaton Obrovački i Paški most, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica te Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina) na: DC1 Borje-Klapavice-Udbina i Krčkom mostu.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom ( I. i II. skupina) na: DC1 brza cesta Solin-Klis, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i za teretne automobile s priključnim vozilom na državnoj cesti DC25 Gospić-Karlobag.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Kiša u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL