EKSTREMNI UVJETI

Snijeg prekrio pola Hrvatske, HAK savjetuje odgodu puta

13.01.2017 u 17:59

  • +49

Novi snijeg zavijao Hrvatsku

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Bionic
Reading

U većem dijelu unutrašnjosti zemlje počeo je padati snijeg koji, prognoziraju u Državnom hidrometeorološkom zavodu, može neprestano padati do sutra ujutro. Obline oborine već stvaraju probleme u prometu, a situacija će biti još teža - što zbog velike količine snijega, što zbog poledice

Naime, postoji mogućnost da će se u pojedinim dijelovima zemlje kiša lediti na tlu. Zbog sve je za pojedine dijelove zemlje oglašen crveni i narančasti alarm, piše N1.

Do subote ujutro u gorskim predjelima moguće je da će napadati novih 25 cm snijega, ponegdje i više. Na moru probleme stvaraju obilna kiša i jugo.

U subotu i nedjelju najavljeno je smirivanje vremena, a zatim od ponedjeljka novo zahlađenje i nove oborine: snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu uz kišu, mjestimice susnježica i snijeg. Oborina bi moglo biti sve do četvrtka.

U Zagrebu svih 259 ekipa Zimske službe čiste grad

U Zagrebu je svih 259 ekipa Zimske službe Zagrebačkih cesta na terenu i od snijega čiste grad te su sve ceste prohodne, a Sljemenskom cestom, koja je do daljnjega zatvorena za promet, autobusi s djecom spustili su se u grad, izjavio je u petak navečer za Hinu glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša.

Ekipe Zimske službe čistit će Zagreb cijelu noć kako bi grad sutra ujutro bio čist, rekao je Suša te dodao kako su sve ceste u gradu prohodne te da Zimska služba na raspolaganju ima 17.500 tona soli i oko 2000 tona sipine.

Sljemenska cesta zatvorena je za promet jer ekipe Zimske službe nisu mogle čistiti snijeg zbog dvaju autobusa koji su se bez odgovarajuće zimske opreme njome spuštali i zapriječili im prolaz. Oko 18 sati cesta se oslobodila za promet i ekipe Zimske službe nastavljaju čistiti snijeg. Dok se ne očisti, Sljemenska cesta do daljnjega će biti zatvorena za promet, istaknuo je glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša.

Rekao je kako je na Sljemenu bilo pet autobusa s djecom, od kojih su se dva počela spuštati prije ralica Zimske službe te su se kod Kraljičinog zdenca zanijela i prepriječila put ralicama i ostalim autobusima. Zastoj je trajao oko 45 minuta. Nešto prije 19 sati svih se pet autobusa s djecom spustilo niz Sljemensku cestu, a ekipe Zimske službe nastavile su je čistiti kako bi se ona što prije otvorila za promet, rekao je Suša.

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić izvijestio je kako se zbog snijega koji pada na širemu gradskom području vozi sporije, uz manja odstupanja od voznog reda. Tijekom čišćenja kolnika povremeno se, zbog sigurnosnih razloga, osobito u brdskim predjelima Zagreba, mogu zaustavljati autobusi ili skraćivati linije do prolaska ekipa Zimske službe.

Trase javnog prijevoza u programu su prioritetnog čišćenja od snijega. S obzirom na to da se djelovalo i preventivno, nema većih teškoća, a vozi se s dodatnim oprezom, istaknuo je Jurić.

Također je rekao kako su duž prometne mreže raspoređene servisne ekipe ZET-a, no većih intervencija zasad nije bilo. I u nastavku večeri ekipe Zimske službe ZET-a i drugih podružnica Zagrebačkog holdinga održavat će u najvećoj mjeri prohodnost cestovnih koridora.

ZET-ove informacije dostupne su 24 sata na broju 072 500 400.

Snijeg izaziva i poteškoće u prometu

Zbog loših vremenskih uvjeta diljem zemlje (snijeg, olujni vjetar, kiša, magla i poledica) vozačima HAK savjetuje da ako je moguće odgode putovanje. Onima koji putuju savjetujeu da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog snijega i poledice zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru, Lici, Istri, Hrvatskom primorju, dijelu Dalmacije, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje.

Zbog zimskih uvjeta na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova Novi Marof i Breznički Hum u oba smjera prometuju samo osobna vozila. Podsjetimo, dobar dio predvečerja na toj je autocesti promet bio potpuno zaustavljen.

Zimski su uvjeti na autocestama (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama): A1 Karlovac-Bosiljevo 2-Otočac-Gospić-Sveti Rok-Maslenica, A2 Zagreb-Macelj, A4 Goričan-Breznički Hum, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2; riječkoj obilaznici (A7) između čvorova Orehovica i Diračje, A7 između čvora Diračje i GP Rupa; na cijelom Istarskom ipsilonu (zabrana prometa za sva vozila čija je ukupna masa iznad 3,5 tona).

Zimski su uvjeti i na državnoj cesti DC1 na dionici Macelj-Krapina-Zagreb-Karlovac-Knin, državnoj cesti DC3 na dionicama Goričan-Varaždin-Breznički Hum i Karlovac-Delnice-Rijeka, Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici GP Rupa-Rijeka-Senj-Karlobag te na mostu Krk (DC102).

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), dok je između Senja i Karlobaga dodatno zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila). Jak vjetar usporava promet na dionici autoceste A1 između čvorova Bisko i Karamatići.

Zbog prometne nesreće na autocesti A7 Diračje-GP Rupa oko 500 m prije odmorišta Rupa u smjeru GP Rupa savjetuje se vozačima da voze opreznije (vozilo je na zaustavnom traku).

Za sav promet zatvorena je Sljemenska cesta u Zagrebu.

Zbog prepriječenih teretnih vozila na: državnoj cesti DC51 Nova Gradiška-Požega na dionici Banićevac-Baćin Dol voze samo osobna vozila jednim trakom usporeno, zatvorena je županijska cesta ŽC2143 Križ Gornji prema Koprivnici (obilazak je Kapela-Novigrad Podravski).

Na kojim cestama je obvezna zimska oprema?

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama:

u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2; riječkoj obilaznici (A7) između čvorova Orehovica i Diračje, B8 između čvora Matulji i tunela Učka, DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Rijeka, DC8 GP Pasjak-Matulji-Rijeka-Bakar-Šmrika-Senj, DC32 Prezid-Delnice, DC40 Sveti Kuzam-Luka Bakar, DC42 Stubica-Vrbovsko-Ljubošina-Ogulinski Hreljin, DC50 Žuta Lokva-Špilnik-Lički Osik-Gospić-Štikada, DC66 Zagore-Matulji, DC68 čvor Orehovica-Sveti Kuzam-Hreljin-Šmrika, DC203 GP Brod na Kupi-Delnice, DC103 DC102-Zračna luka Rijeka, DC100 Porozina-Martinšćica, DC101 Merag-Cres, DC102 Šmrika-most Krk-Krk-Baška, DC104 102-Valbiska (trajektna luka), DC304 Kastav-Diračje-Rijeka, DC305 Parg-Čabar, DC404 Rijeka-čvor Draga, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5060 Bakar-Meja, ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ostale lokalne i županijske ceste na području Delnica, Čabra i Vrbovskog, na svim državnim i županijskim cestama na području otoka Krka te svim županijskim i lokalnim cestama na otoku Cres, na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama na području Grada Rijeke (nerazvrstane ceste), Grada Bakra, općine Čavle, Grobinšćine, općine Viškovo, Grada Kastva, općine Matulji, Grada Opatije, općine Lovran i Moščenićka Draga, Grada Kraljevice, Crikvenice i Novog Vinodolskog, Senja i Krasnog.

u Lici: A1 Karlovac-Otočac-Gospić-Sveti Rok, DC1 GP Macelj-Karlovac-Vaganac-Udbina-Gračac-Knin, DC8 Senj-Karlobag, DC23 Kapela-Žuta Lokva-Vratnik-Senj; DC25 Korenica-Lički Osik-Gospić-Karlobag, DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, DC218 GP Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, DC42 u mjestu Poljanak, DC218 GP Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, sve lokalne i županijske ceste na području Ličko-senjske županije, sve županijske i lokalne ceste na području općina Perušić i Sveti Rok.

u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj: dionica autoceste A1 Karlovac-Bosiljevo 2; na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u: Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

u Slavoniji: DC2 Feričanci-Našice-Osijek-Klisa, DC7 GP Duboševica-Beli Manastir-Osijek-Đakovo-Vrpolje, DC34 Čađavički lug-Donji Miholjac-Valpovo-Josipovac, DC38 Paka-Đakovo, DC46 Đakovo-Đurđanci-Jarmina-Vinkovci-GP Tovarnik, DC53 Donji Miholjac-Našice-Krndija, DC55 Borovo-Vinkovci-Županja-GP Županja, DC72 Slavonski Brod-Svačićeva-KoZrinskog, DC212 DC7-Kneževi Vinogradi-GP Batina, DC213 DC2-GP Erdut, DC417 Riječno pristanište Osijek-DC2, DC515 Našice-Đakovo, DC517 Beli Manastir-Belišće, Dc518 Podrinje-Gaboš-jarmina-Osijek-Podrinje.

u Istri: na Istarskom ipsilonu na dionicama Umag-Kanfanar-Pula, Kanfanar-tunel Učka te Matulji-tunel Učka, DC44 čvor Nova Vas-Ponte Porton-Buzet-čvor Lupoglav, DC48 čvor Baderna-Pazin-čvor Rogovići, DC64 Pazin-Podpićan-Vozilići, DC200 GP Plovanija-Buje-čvor Buje, DC201 GP Požane-Buzet, DC500 čvor Vranja-Šušnjevica-Kršan, na cestama preko Učke za područje Čičarije te na cestama središnje Istre, na cestama na području Bujštine.

u Dalmaciji: A1 Sveti-Rok-Maslenica, DC1 Gračac-Knin, DC27 Gračac-Zaton Obrovački, DC50 Gračac-Gračac, ŽC5203 Sučević-Donji Srb-Brotnja.

Za sav promet zatvorene su ŽC5028 (ŽC5055, jezero Vlačina-Soboli DC3) od skretanja na LC58021 (Podhum-Dražice) i nerazvrstana cesta NC590490 Podastrana, zbog vode na kolniku.