novi ugriz zime

Snijeg nadomak mora, pada na Učki i Platku; snježna granica spustila se na 500 metara nadmorske visine

12.04.2019 u 18:03

Bionic
Reading

Temperature zraka u gorskom području prave su zimske. U 15 sati na vrhu Učke izmjereno je -1,7 °C, dok je prema podacima DHMZ-a na Zavižanu -3,8 °C. Snijeg povremeno pada na Učki, Platku te na Zavižanu uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Snijeg pada i na Medvednici

Osjetno hladnije u odnosu na protekle dane je i na ostatku područja. Temperature zraka kreću se između 6 °C na Buzeštini i 12 °C u Umagu. Osjećaju hladnijeg vremena svakako doprinosi bura, koja je na poznatim lokalitetima jaka, javlja Istramet.

Slab snijeg, javlja HAK, povremeno pada u Gorskom kotaru. Upozoravaju se vozači da na put kroz gorska područja ne kreću bez zimske opreme jer je u predjelima višim od 500 m moguća je susnježica i snijeg.

  • +5
Snijeg u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar - DC3; na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Snijeg zabijelio Zagvozd Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL