nove okolnosti

Snažni faktori utjecaja na rat u Ukrajini: Izbori u SAD-u, zima na bojišnici, pozicija Njemačke i novi izbjeglički val. Evo što kažu analitičari

26.10.2022 u 09:03

Bionic
Reading

U jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' analizirale su se poruke Krimskog samita koji je jučer završio u Zagrebu. Koliko dugo može trajati konkretna financijska pomoć Europske unije Ukrajini? Je li Hrvatska doista ključni američki saveznik? Tko može pokrenuti ozbiljne pregovore o miru i pod kojim uvjetima? Samo su neka od pitanja na koja su pokušali odgovoriti gosti - analitičari Božo Kovačević, Marinko Ogorec i Branimir Vidmarović

'Kad se pročita završna deklaracija, onda je jasno da su se ovdje skupile države koje pretpostavljaju da predstavljaju stranu pobjednicu u ukrajinskom ratu i tu se jednostrano postavljaju uvjeti Rusiji koja će biti poražena strana. To može funkcionirati uz bezrezervnu podršku, kakvu SAD sada daje. Ako dođe do promjena u Kongresu, vjerojatno je da će Biden biti suočen s poteškoćama, morat će više obrazlagati svoje odluke i stoga je faktor vremena sada izimno važan. Ako Rusija bude poražena prije predsjedničkih izbora u SAD-u, onda je sasvim sigurno da će sve ovo što je iskazano u završnoj deklaraciji Krimske platforme biti i ostvareno', rekao je Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Ruskoj Federaciji, gostujući u emisiji 'U mreži Prvog' HRT-a.

Marinko Ogorec, vojni analitičar, rekao je da nije tako optimističan kad se govori o skorom završetku rata. Istaknuo je da nadolazeća zima ide u prilog Rusiji.

'Rusija još ima potencijala da dosta dugo vodi ovaj rat. Vidimo da je rat ušao u novu fazu koja se odražava na kompletno uništavanje ukrajinske kritične infrastrukture i stambenog fonda. Koji je cilj toga? Stvoriti predispozicije da ljudi budu bez struje, vode i mogućnosti boravka i života pred zimu. Cilj je napraviti novi izbjeglički val prema Europi i dodatno je destabilizirati. Ukrajina je do sada bila veliki izvoznik električne energije u Europsku uniju, a sada to više neće moći, tako da je i to dodatni udar na energetske potencijale Europe. To je planirana strategija. Ako se uspije dočekati zima sa sadašnjim statusom, bojim se da će biti ozbiljnih problema', rekao je Ogorec.

  • +6
Rusija evakuira stanovništvo iz Hersona zbog ukrajinske ofenzive Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Njemački predsjednik Steinmeier jučer je bio kod ukrajinskog predsjednika Zelenskog. Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar, rekao je da je taj susret signal da Njemačka u političkom smislu kompletno stoji iza Ukrajine. Međutim naglasio je da stvari s Njemačkom i dalje nisu potpuno jasne.

'Ima jako puno analiza i tekstova o tome da Njemačka još uvijek drži dualističku, svojevrsnu ziherašku poziciju iz nekih svojih unutarnjih razloga - unutarnja energetska sigurnost i njemačka industrija. Njemačka, prema jednoj analizi, drži tu poziciju da s jedne strane želi pomoći Ukrajini i odmaknuti se od Rusije, a s druge strane gleda u smjeru SAD-a. Njemačka ne želi u potpunosti pokvariti odnose s Rusijom, želi zadržati gospodarsku poveznicu za ubuduće, a s druge strane sluša poruke iz Washingtona i to joj stvara probleme. Njemačka je prekrupna zemlja da bi odabrala samo jednu stranu i kompletno odrezala kanale za obnovu gospodarskih kontakata u budućnosti', zaključio je Vidmarović.