magnituda 6,1

[VIDEO/FOTO] Snažan potres u Bosni i Hercegovini, preminula djevojka na čiju se kuću srušila stijena

23.04.2022 u 00:06

Bionic
Reading

Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a izvijestila je da se u 23.07 sati kod Nevesinja u Bosni i Hercegovini dogodio potres magnitude 6.1 po Richteru

Iz Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić u Mostaru za portal Avaza potvrđeno je da je preminula djevojka E. S. (1994), koja je u teškom stanju dovezena iz Stoca. Uprkos naporima liječnika i dugoj reanimaciji djevojka je podlega povredama. Na njihovu kuću u Kukavcu tijekom potresa srušila se ogromna stijena.

'Večeras, 22. travnja 2022. godine u 23 sata i 7 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su razoran potres kod Ljubinja u BiH. Magnituda potresa iznosila je 6.1 prema Richteru a intenzitet u epicentru VIII stupnjeva EMS. Potres se osjetio diljem Dalmacije', potvrdili su hrvatski seizmolozi.

Potres koji se dogodio u BiH uznemirio je građane u Dalmaciji, no zasad još nema dojava o štetama. U Dubrovniku, gdje se potres posebno jako osjetio, građani su izašli na ulice.

Građani na Stradunu nakon što se osjetio jak potres Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Najsmrtonosniji potresi koji su se dogodili posljednjih godina u krugu od tristo kilometara od Stoca (Bosna i Hercegovina):

Cigle na ulicama Mostara nakon što je jak potres pogodio BiH Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL
  • 15. travnja 1979. magnitude 6.9 imao je 129 žrtava,
  • 1. lipnja 1905. magnitude 6.6 i 120 žrtava, te
  • 26. studenog 2019. magnitude 6.4 stradalo je 51 osoba.

Potres se osjetio i u državama regije, pa osim Hrvatske i u Sloveniji i Srbiji.

Kako javlja portal Stolac.co, u samom Stolcu ima ozlijeđenih, štete na zgradama kućama, autima.

Kako javljaju čitatelji portala Hercegovina.info potres se jako osjetio diljem Hercegovine, brojni su istrčali iz svojih domova. Mnogi govore kako se ne sjećaju jačeg potresa.

Cigle na ulicama Mostara nakon što je jak potres pogodio BiH Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Dijelovi Mostara i Čapljine ostali su bez električne energije, a kako neslužbeno doznaje portal Jabuka.tv, u Čapljini su popucali šahtovi po ulicama. U oba navedena gradova nastala je materijalna šteta na više stambenih objekata. U brojnim zgradama u Čapljini popucali su zidovi i stropovi.

Ljudi su u panici izašli na ulice u brojnim gradovima.

Potres je zabilježen i u live streamu jednog gejmera.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YT