pojašnjenje stručnjaka

Smrtonosni napad morskog psa u Egiptu ponovno pokrenuo pitanje o psinama u Jadranu: 'Ovdje povremeno dolaze tri vrste opasne za ljude'

03.07.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Morski pas na smrt je izgrizao 68-godišnju Austrijanku u Egiptu. Napad se dogodio u subotu u turističkom naselju u Sharm El Sheikhu, a morski pas ženi je odgrizao ruku i nogu. Jedva je doplivala do obale dok su prestravljeni turisti pokušali galamom odvući pažnju morskog psa, no bezuspješno. Unatoč pokušajima liječnika, preminula je u kolima hitne pomoći. Nekoliko sati nakon napada pronađeno je tijelo turistkinje iz Rumunjske, u ranim 40-ima, koja je također bila žrtva napada morskog psa

Stravičan napad na Austrijanku ponovno je pokrenuo pitanje morskih pasa u Jadranu.

U posljednjih 150 godina u Jadranu je zabilježeno 11 smrti kupača od napada morskog psa. Zadnji smrtonosni napad dogodio se 1974. godine kada je u Lokvi Rogoznici kod Omiša, kada je bijela psina od pet metara zgrabila 21-godišnjeg Nijemca Rolfa Schneidera. Kod uvale Stončica na Visu 2008. morski pas je zgrabio slovenskog ronioca Damjana Peseka koji je zadobio tešku ozljedu arterije i rastrgan mu je mišić potkoljenice. Ostao je doživotni invalid.

'Zadnji zabilježeni napad u Hrvatskoj je bio 2008. godine. Podvodnog ribolovca je napala velika bijela psina. Ribolovac je sa sobom vukao ribu pa je za pretpostaviti da je napad bio zbog pokušaja otimanja ribe. Ribolovac je nastradao, ali na sreću je preživio napad', rekao je stručnjak Alen Soldo u razgovoru za 24sata.

Istaknuo je kako je Jadran u kategoriji mora koji su posve sigurni za kupanje. Naveo je da u Jadranu stalno žive i povremeno borave 34 vrste morskih pasa, stoga je normalno vidjeti ih na moru koje je njihovo prirodno stanište. No Soldo napominje i da 99,99 posto ljudi u Hrvatskoj nikad uživo neće vidjeti morskog psa.

'Kod nas je desetljećima dolaze tri vrste koje su potencijalno opasne za ljude. One ne žive stalno u Jadranu nego povremeno zalaze. To su velika bijela psina, psina dugonosa i atlantska psina. Kod nas nikad nije zabilježen napad atlantske psine jer ona se uglavnom drži otvorenog mora, slično je i sa psinom dugonosom. Velika bijela psina je jedina eventualna mogućnost s obzirom na našu prozirnost mora i činjenicu da velika bijela psina ne ganja ljude već svoju hranu, a mi joj nismo prirodna hrana. Urbane legende su da morski psi prate brodove, ali to su besmislice', rekao je stručnjak Alen Soldo.