ZLOČIN KOJI JE ZGROZIO SAD

Smrtna kazna za trostrukog ubojicu

08.11.2010 u 20:24

Bionic
Reading

Porota u američkoj saveznoj državi Connecticutu u ponedjeljak je na smrt osudila 47-godišnjega Stevena Hayesa zbog upada u obiteljsku kuću u New Havenu 2007., kad su ubijene Jennifer Hawke-Petit i njezine dvije kćeri

Porota je nakon četverodnevnog vijećanja preporučila da se Haynesa osudi na smrt, a presudu treba izreći sudac Jon Blue. Riječ je o zločinu koji je svojom okrutnošću zgrozio američku javnost i zbog kojeg je guvernerka Connecticuta Jodi Rell stavila veto na zakon u ukidanju smrtne kazne.

Devet osuđenika čeka u Connecticutu na smrtnu kaznu, koja je od 1960. ondje izvedena samo jedanput.

Hayes je proglašen krivim za silovanje i davljenje Jennifer Hawke-Petit, a supočinitelj Joshua Komisarjevsky (30) optužen je za seksualno zlostavljanje 11-godišnje Michaele Petit. Michaela i njezina starija sestra Hayley (17) umrle su zavezane za postelje u požaru koji su Hayes i Komisarjevsky podmetnuli da bi prikrili zločin.

Hayes i Komisarjevsky, osuđivani provalnici pušteni iz zatvora na uvjetnu slobodu, nakon upada u kuću palicom za baseball pretukli su oca obitelji dr. Williama Petita, koji je poslije, teško ranjen, uspio pobjeći do susjedne kuće kako bi pozvao pomoć.

Dvojica kriminalaca tijekom sedmosatnog upada prisilila su Jennifer Hawke-Petit da ode do banke i podigne novac kako bi oslobodili njezinu obitelj. Kada se vratila, Haynes ju je silovao i ubio.

Bankovnoj je službenici rekla o čemu se radi i banka je obavijestila policiju, no policija je sporo krenula u intervenciju, koja je za žrtve došla prekasno, te je zbog toga izvrgnuta oštrim kritikama.

Suđenje Komisarjevskom (30), koji je prema optužnici isplanirao upad u kuću obitelji Petit i prednjačio u nasilju, najavljeno je za početak iduće godine.