DA, ALI NE U HRVATSKOJ

Smiju li civili uhićivati?

18.10.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Građanska akcija namjerava danas izvršiti 'građansko uhićenje Josipa Perkovića i sukladno europskom uhidbenom nalogu isporučiti istoga u Njemačku', no ako to doista naprave, iza rešetaka bi, i to zbog otmice, mogli završiti oni, a ne Perković

Građanska akcija ranije je najavljivala i građansko uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Ivice Todorića. Sa sličnim prijetnjama susretao se i nekadašnji britanski premijer Tony Blair. Naime, tjeralica za njim raspisana je na internetskoj stranici arrestblair.org/. Uključuje novčanu nagradu za pokušaj mirnog građanskog uhićenja i privođenja Blaira pod optužbom da je počinio zločin protiv mira. S aktivistima koji su htjeli izvesti građansko uhićenje susreo se i nekadašnji viši savjetnik američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Svoju namjeru je ova aktivistička skupina najavila jučer i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću. Od svjedoka na terenu tportal je doznao da je u zagrebačkoj Ulici Antuna Bauera, koja se na tjeralici njemačke policije navodi kao jedna od triju lokacija na kojima se eventualno nalazi traženi Josip Perković, uočen veći broj policijskih djelatnika, što iz policije nisu potvrdili.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo kaže za tportal da instrument građanskog uhićenja u Hrvatskoj ne postoji. 'Malo su previše gledali američke filmove. Ne postoji takav instrument', kaže Nobilo. Ako to doista učine, napravit će kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode, tj. otmicu, a onda će oni biti uhićeni, pojašnjava. 'Sve je to samopromocija', zaključuje Perkovićev odvjetnik.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, koja je zadužena za civilni nadzor policije, kaže da zakon dozvoljava da građanin zadrži osobu koja je zatečena u počinjenju kaznenog djela i spriječi bijeg, no samo do dolaska policije. 'Nitko ne može bez naloga biti zatvoren i osoba mora biti upoznata s razlozima. To u Hrvatskoj radi policija', naglašava. Ako je tjeralica za nekim raspisana, osoba jedino policiji može dojaviti gdje se lice s tjeralice nalazi.

'Čini se da je ovo ipak legitimna aktivistička akcija, ne mogu oni nikoga držati zatvorenog niti ispitivati. U kontinentalnom pravu Europe su takve stvari u domeni sudova i državnih odvjetništava', poručuje Benčić.

Ova skupina koju čine mahom anonimni pojedinci, najavila je da će Perkovića tijekom transporta u Njemačku i ispitati. Njih, za razliku od njemačkog pravosuđa, ne zanima Perkovićeva uloga u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. kao ni njegova djelatnost u jugoslavenskoj tajnoj službi koja se odnosila na hrvatsku emigraciju.

Usredotočili su se isključivo na Perkovićevu tranziciju u tijela demokratske Hrvatske. Tako su najavili da će ga ispitivati o umiješanosti Udbe u dolazak na vlast Franje Tuđmana i Gojka Šuška, Vladimira Šeksa. Zanima ih i Perkovićeva uloga, kao i uloga Tuđmana i Šuška 'u otvaranju koncentracijskih logora za Bošnjake u BiH', u zločinima u Kerestincu, Lori, u ubojstvu Josipa Reihl-Kira, Blaža Kraljevića i Milana Levara…