PLAN STRANKE PAMETNO

'Smanjit ćemo broj lokalnih političara za tri puta'

01.09.2016 u 12:27

Bionic
Reading

Stranka Pametno planira, ako dođe na vlast, da će smanjiti broj lokalnih političara za tri puta, mandat gradonačelnicima i načelnicima ograničiti na najviše dva kako bi se smanjio utjecaj lokalnih moćnika koji time generiraju mrežu svojih poslušnika i šire svoj utjecaj

'Koliko je Hrvatskoj potrebna reforma javne uprave i lokalne samouprave, govori podatak da je od prošlih parlamentarnih izbora broj gradonačelnika na izbornim listama porastao s 36 na 48', rekla je novinarima u četvrtak predsjednica te stranke Marijana Puljak kod fontane u izgradnji na Trgu kralja Tomislava.

Smanjivanjem broja lokalnih političara za tri puta, broja lokalnih jedinica s 556 gradova i općina na 123 urbana centra, 21 županije na pet regija i broja političara s više od 11 tisuća na četiri tisuće, stranka Pametno želi ograničiti moć lokalnih moćnika te smanjiti korupciju u lokalnoj samoupravi.

Najzorniji primjer, istaknula je Puljak, jest zagrebački gradonačelnik koji nešto manje od dva desetljeća upravlja Zagrebom, a na koji način to radi vidi se u predizbornoj kampanji.

'Građani Zagreba plaćaju najviši prirez u državi, gradonačelnik, umjesto da taj novac koristi za povećanje kvalitete života, gradi fontane i kupuje predizborne glasove po čitavoj Hrvatskoj', izjavila je čelnica stranke Pametno.

Smatra da su sve političke stranke proteklih 25 godina koristile lokalnu samoupravu za širenje svog utjecaja, uhljebljivanje stranačkih prijatelja i stvaranje glasačke mašinerije koja im osigurava ostanak na vlasti. Pametno će zato ograničiti mandate gradonačelnika i načelnika koji će na kraju morati odabrati hoće li biti gradonačelnici i načelnici ili saborski zastupnici.

Puljak je podsjetila kako su se na prošlim parlamentarnim izborima svi zalagali za reformu javne uprave i lokalne samouprave, ali da vlada Mosta i HDZ-a nije ništa napravila po tome pitanju jer su shvatili da će time i sebi odrezati granu na kojoj sjede, odnosno svoje gradonačelnike i načelnike koji tom mrežom osiguravaju glasačku mašineriju kojom ostaju na vlasti.

Na pitanje zna li za primjer u Europi gdje su lokalni dužnosnici ograničeni na dva mandata s obzirom na to da je gradonačelnik Beča na toj dužnosti već 21 godinu, Puljak je rekla da u Europi ima primjera jednog i drugog slučaja.

'Glasačka mašinerija stvara se zapošljavanjem svojih poslušnika u javna poduzeća i upravna tijela poduzeća. U Splitu je u posljednje vrijeme gradonačelnik u gradsku upravu zaposlio 85 stranačkih prijatelja. Sve te njihove obitelji stvaraju jaku mrežu kojom žele osigurati vlast', zaključila je Puljak.