ZA DESET POSTO

Smanjena percepcija korupcije u Hrvatskoj

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.06.2010 21:51
  • Objavljeno 10.06.2010 u 21:33
korupcija

korupcija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andreja Trpčić

U odnosu na 2006. prošle je godine za 10 postotnih bodova smanjena percepcija korupcije u hrvatskoj vlasti, ali devet posto više ispitanika smatra da je korupcija raširena u poslovnom sektoru, pokazuje istraživanje o korupciji na Balkanu koje je u četvrtak u Bruxellesu predstavio institut za istraživanje javnoga mišljenja Gallup Europe

Prošle godine bilo je 77 posto ispitanika koji smatraju korupciju u vlasti raširenom, dok ih je 2006. bilo 87 posto. Čak 92 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da je korupcija raširena u poslovnom sektoru, što je najveći postotak u regiji i za devet postotnih bodova veći nego 2006.

Istodobno, osam posto Hrvata priznalo je su u proteklih godinu dali mito za neku uslugu, što je najmanji postotak u regiji.

Na upit utječe li organizirani kriminal na njih osobno, 14 posto Hrvata odgovorilo je da to utječe na njih na dnevnoj osnovi, a 24 posto da utječe povremeno.

Organizirani kriminal najviše utječe na svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine, 27 posto, te Kosova, 26 posto.

Zemlje s najmanjim udjelom percepcije korupcije u poslovnom svijetu su Albanija sa 67 posto i Crna Gora sa 69 posto. Što se tiče korupcije na razini vlasti, najmanja percepcija je u Crnoj Gori, 49 posto ispitanika, a najviša na Kosovu, 84 posto, te u BiH, 81 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi