ZA SVE KRIVI MORH

Slunj ostao bez trećine prihoda, gradonačelnik dao ostavku!

30.04.2014 u 21:13

Bionic
Reading

Gradonačelnik Slunja Željko Rendulić (nezavisni) podnio je danas ostavku na tu funkciju jer je MORH tom gradu prestao plaćati komunalnu naknadu za vojni poligon, 4,5 milijuna kuna godišnje, čime Slunj ostaje bez trećine izvornih prihoda

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Rendulić je izvijestio da je njegova ostavka na neki način i poziv MORH-u da nastavi plaćati komunalnu naknadu jer se Vojni poligon 'Eugen Kvaternik' kojeg koristi prostire na 102 četvorna kilometra, što je četvrtina općine Slunj.

'Motiv ili kap koja je prelila čašu je činjenica da o obavijesti MORH-a kako više neće plaćati komunalnu naknadu Slunju nitko iz državnog vrha nije htio sa mnom razgovarati. Svojom šutnjom ignorirali su Slunj, misleći pri tom da će se sve riješiti po onoj uzrečici 'Bosna šaptom pade', poručio je s konferencije za novinare Rendulić.

'Ne mogu ostati na čelu grada ako se to ne riješi jer jednostavno s dvije trećine ionako skromnog proračuna Slunj nema razvojnu šansu', rekao je Rendulić. Dodao je da mu nije žao zbog položaja već da mu je žao grada Slunja, koji to nije to zaslužio.

Zakonom o komunalnom gospodarstvu vlasnici i korisnici prostora plaćaju naknadu jedinici lokalne samouprave na čijem su teritoriju. Ako tijela državne uprave predaju državnu imovinu na upravljanje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) tada više ne moraju plaćati naknadu. Rendulić tvrdi kako nije dobio obavijest MORH-a da je svoje nekretnine ikome dao na upravljanje.

MORH to nije učinio, jer ne bi mogao upravljati njime kao međunarodnim poligonom, NATO-vim poligonom A ja ne mogu dopustiti da opomene za neplaćanje komunalne naknade šaljemo malim ljudima, a MORH, koji također koristi našu infrastrukturu da ništa ne plaća, rekao je Rendulić.

U gradskom vijeću Slunja pet je vijećnika s njegove nezavisne liste, pet je HDZ-ovih, tri SDP-a i po jedan vijećnik iz HSS-a i Akcije za bolju Hrvatsku.

Rendulićev zamjenik Josip Gračan, također nezavisni, potvrdio je Hini da je silom zakona preuzeo funkciju gradonačelnika do novih izbora. Gračan je rekao kako ne očekuje nestabilnost u gradu, jer je proračun usvojen i trenutno na svim stavkama ima dovoljno sredstava za normalno funkcioniranje.