ISTRAŽUJU SAMI SEBE

Slučaj Zelina otkrio: Nitko ne nadzire policiju!

30.11.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Zagrebačka policija i dalje provodi internu istragu ovotjednog incidenta u mjestu Zelina, gdje su, po objavljenim snimkama i tvrdnjama svjedoka, interventni policajci brutalno i bez povoda nasrnuli na nekoliko stotina navijača Hajduka i mještana. Cijeli postupak vodi se u tajnosti, a na vidjelo je ponovno izvukao još jedan skandalozan detalj: rad policije u Hrvatskoj, naime, ne nadzire nitko!

Iz Ministarstva unutarnjih poslova u četvrtak smo dobili neslužbenu informaciju da će o 'slučaju Zelina' raspravljati Saborsko povjerenstvo za rad po pritužbama u MUP-u, kojem će se navodno proslijediti kompletan izvještaj, no prešućena je informacija da to tijelo uopće ne funkcionira. Prije nešto više od dva mjeseca imenovani su njegovi članovi i na tome je stalo - nikada nije sazvan sastanak, ne postoji pravilnik o radu, a članovi povjerenstva nisu se ni upoznali.

'Imenovali su nas i to je otprilike sve. Još uvijek čekamo da nas Ministarstvo sazove i da počnemo s radom', kazala nam je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije. U tročlanom tijelu ona je jedna od predstavnika udruga civilnog društva, uz Lidiju Grčić kao predstavnicu Udruge 108. brigade ZNG i Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Trećeg člana imenuje MUP, a svi zajedno trebali bi raditi na predstavkama građana i tako provoditi kakav-takav civilni nadzor nad radom policije. Sve dok oni ne profunkcioniraju, policija nadzire sama sebe.

'Od MUP-a ćemo zatražiti da nas obavještavaju o tijeku cijele istrage, a pripadnike Torcide i ostale građane pozivamo da nam pošalju svoje prijave, a posebno dokumentaciju o ozlijeđenima. Svi koji su nastradali zbog neprimjerene reakcije policije imaju pravo tužiti državu, a svi pripadnici MUP-a koji su prekoračili ovlasti i upotrijebili prekomjernu silu moraju odgovarati', kazala nam je Benčić nakon što se podrobno informirala o cijelom slučaju.

'Izvještaji o događaju u Zelini su vrlo zabrinjavajući i po svemu sudeći radi se o ozbiljnim prekršajima. Vrlo pomno ćemo pratiti razvoj situacije i inzistirati da se stvar raščisti do kraja', dodala je Benčić.

Hajdukovi navijači u međuvremenu su započeli sa slanjem službenih predstavki zbog postupanja interventnih policajaca u Zelini pa će MUP-ova Služba za unutarnju kontrolu idućih dana očito imati pune ruke posla. Od glasnogovornice Ministarstva Jelene Bikić doznajemo da se rezultati ne očekuju prije idućeg tjedna, a obećano je da će se prije njih razgovarati 'sa svim osobama koje bi mogle imati svjedočenja'.

Ako se utvrde propusti, šef zagrebačke policije Goran Burušić odlučit će o stegovnim mjerama protiv svojih djelatnika.