SASTANAK BRANITELJA I KOSOR

'Slučaj Purde riješit će institucije'

24.02.2011 u 19:32

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sastala se kasno popodne s predstavnicima 17 krovnih udruga iz Domovinskog rata, a na sastanku je zaključeno kako se problemi hrvatskih branitelja moraju rješavati kroz institucije sistema

Nakon skoro dvoiposatnog sastanka, održanog u Banskim dvorima, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Đuro Glogoški izjavio je novinarima da će slučaj hrvatskih branitelja Tihomira Purde i Veljka Marića riješiti institucije ove zemlje.

Komentirajući najavljene braniteljske prosvjede rekao je kako je činjenica da je pravo na prosvjed legitimno, te da to pravo ne žele nikome osporiti.

'Mi kao krovne udruge dogovorili smo se da ćemo zaštiti hrvatske branitelje i to u suradnji s Vladom RH i državnim institucijama. Pokušat ćemo učiniti sve da se ne dogodi ono što se dogodilo Purdi i Mariću', istaknuo je Glogoški

Ivan Pšenica
, predsjednik Saveza udruga obitelji zatečenih i nestalih hrvatskih branitelja, rekao je da su premijerku Kosor upoznali s osnivanjem zajednice udruga koje žele zajednički nastupati, ali i iskazati nezadovoljstvo s onim što se događa.

Ovo je prvi kontakt s institucijama Republike Hrvatske, dodao je Pšenica te najavio sastanke i s predsjednikom Republike i Hrvatskog sabora.

Naglasio je kako je na večerašnjem sastanku osobno upitao zašto Tihomir Purda ranije nije bio oslobođen, kako je kazao, 'crvene' optužnice, kada se za nju znalo od 2008. godine. Kao glavnog krivca za to Pšenica je imenovao Državno odvjetništvo RH.

'Smatram da se rješenja problema moraju postići kroz institucije sistema', rekao je predsjednik Saveza udruga obitelji zatečenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica. Dodao je da ne podržava nasilje i pozivanje na oružje na najavljenim prosvjedima branitelja.

Za branitelje koji prosvjeduju vjerujem da će se kasnije priključiti inicijativi 17 krovnih udruga iz Domovinskog rata i da ćemo zajednički i mirno rješavati probleme, kazao je Pšenica.

'Nećemo dopustiti destabilizaciju zemlje pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kroz prosvjede. Mi nismo Alžir ni Egipat i imamo izgrađenu demokraciju i tako moramo rješavati probleme', istaknuo je u izjavi novinarima Ivan Pšenica.