26,4 MILIJUNA KUNA

Slučaj Planinska - Ivo Sanader, Stjepan Fiolić, Petar Čobanković

  • Autor: H. Puljiz
  • Zadnja izmjena 21.11.2014 17:04
  • Objavljeno 21.11.2014 u 17:04
Ivo Sanader, Stjepan Fiolić

Ivo Sanader, Stjepan Fiolić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Afera 'Planinska' vuče se od 2009., optužnica je podignuta 2012., a suđenje još uvijek traje i ročišta se stalno odgađaju zbog zdravstvenog stanja prvooptuženog Ive Sanadera. Zgradu u Planinskoj, koja je bila u vlasništvu Stjepana Fiolića, kupilo je Ministarstvo regionalnog razvoja koje je vodio Petar Čobanković, za 79,9 milijuna kuna, i to po cijeni gotovo dvostruko višoj od realne

Proračun je time oštećen za 26,4 milijuna kuna, a Fiolić je svjedočio kako je 17 milijuna kuna od preplaćenog iznosa odnio na ruke Ivi Sanaderu, u kutiji koju inače koristi za pakiranje mesa.

Osim Sanadera, optužnica je teretila i bivšeg ministra regionalnog razvoja Petra Čobankovića, koji je odmah priznao krivnju. Bio je osuđen na godinu dana zatvora, ali ju je zamijenio sa 730 sati 'rada za opće dobro' pa je kaznu odslužio guleći krumpire u Pučkoj kuhinji u Osijeku.

Optužen je i Stjepan Fiolić, koji je svjedočio protiv Sanadera, priznao krivnju i očekuje kako će zbog toga dobiti blažu kaznu. U slučaju Planinska na optuženičkoj klupi je i direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević, kojeg se tereti da je sudjelovao u napuhavanju cijene zgrade koja je prodana Čobankovićevom ministarstvu.

Na klupi za svjedoke izredali su se Jadranka Kosor, Darko Milinović, Đurđa Adlešič, Luka Bebić...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!